Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

O azyl v Česku požádalo za leden 130 cizinců

Ministerstvo vnitra
Ministerstvo vnitra
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Odbor azylové a migrační politiky ministerstva vnitra dnes zveřejnil novou statisticku ohledně žádostí o azyl v ČR. Mezinárodní ochranu chtělo v lednu 130 cizinců, což bylo meziročně o 22 více.

Nejčastěji chtěli azyl občané Ukrajiny, a to v 48 případech. Občané Sýrie v lednu podali 16 žádostí o azyl, což bylo o deset víc než před rokem. Občané Arménie podali 13 žádostí o azyl, z ostatních národností bylo žadatelů méně než deset.

V lednu azyl v Česku podle statistik ministerstva získalo pět lidí - dva občané Ukrajiny, Barmy a jeden Etiopie. Dalších šest lidí dostalo doplňkovou ochranu, která se na rozdíl od azylu uděluje na předem stanovenou dobu.

Loni požádalo o azyl v Česku 1475 cizinců, což bylo o 50 méně než v roce 2015. V letech 2010 až 2013 se pohyboval počet žadatelů pod tisícovkou, dříve ale nebylo výjimkou ani několik tisíc žadatelů ročně. Extrémní byl rok 2001 s více než 18.000 žádostí.

Témata:  Ministerstvo vnitra České republiky uprchlíci cizinci

Související

Aktuálně se děje

25. července 2024 17:00

Šéfka EK vyzvala státy, aby nominovaly na eurokomisaře i ženy. Česko navrhlo jen Síkelu

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová ve čtvrtek zaslala české vládě dopis, v němž opět vyzvala, aby státy nominovaly na eurokomisaře jak muže, tak i ženu. Uvedl to úřad vlády na sociální síti X

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy