Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

O azyl v Česku požádalo za leden 130 cizinců

Ministerstvo vnitra
Ministerstvo vnitra
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Odbor azylové a migrační politiky ministerstva vnitra dnes zveřejnil novou statisticku ohledně žádostí o azyl v ČR. Mezinárodní ochranu chtělo v lednu 130 cizinců, což bylo meziročně o 22 více.

Nejčastěji chtěli azyl občané Ukrajiny, a to v 48 případech. Občané Sýrie v lednu podali 16 žádostí o azyl, což bylo o deset víc než před rokem. Občané Arménie podali 13 žádostí o azyl, z ostatních národností bylo žadatelů méně než deset.

V lednu azyl v Česku podle statistik ministerstva získalo pět lidí - dva občané Ukrajiny, Barmy a jeden Etiopie. Dalších šest lidí dostalo doplňkovou ochranu, která se na rozdíl od azylu uděluje na předem stanovenou dobu.

Loni požádalo o azyl v Česku 1475 cizinců, což bylo o 50 méně než v roce 2015. V letech 2010 až 2013 se pohyboval počet žadatelů pod tisícovkou, dříve ale nebylo výjimkou ani několik tisíc žadatelů ročně. Extrémní byl rok 2001 s více než 18.000 žádostí.

Témata:  Ministerstvo vnitra České republiky uprchlíci cizinci

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy