reklama

Návrh na Koštovo odvolání podala krajská rada a hlasovalo pro něj 35 z 54 přítomných zastupitelů. Košta po svém odvolání novinářům řekl, že podobný výsledek hlasování očekával a že s největší pravděpodobností vystoupí z ANO.

ANO už na začátku února vyzvalo Koštu k rezignaci, protože hnutí nebylo spokojené s jeho prací v čele hejtmanství. Košta výtky spolustraníků odmítl a nerezignoval. Koalice ANO, ČSSD a ODS má v pětapadesátičlenném zastupitelstvu 30 hlasů, pro Koštu při jeho zvolení loni na podzim hlasovalo 35 z 54 přítomných zastupitelů. Zástupci koaliční ODS a ČSSD už před dnešním hlasováním oznámili, že výměně hejtmana nebudou stát v cestě.

Klub s krajským předsednictvem hnutí ANO tvrdí, že Košta nezvládal řízení kraje. Vytýká mu také, že jako svého poradce při předávání úřadu zaměstnal bývalého hejtmana Jiřího Rozbořila (ČSSD).

Bývalý hejtman čelí obvinění v takzvané korupční kauze Vidkun a spolupráce Košty s jeho osobou je jedním z důvodů kritiky hejtmanovy práce. Rozbořil na dnešním zastupitelstvu Olomouckého kraje, které o odvolání Košty rozhoduje, uvedl, že kauza Vidkun a snaha odvolat Koštu spolu souvisí. Jde prý o odstraňování lidí, jež jsou překážkou ANO.

Rozbořil na zastupitelstvu vystoupil za veřejnost, povolenou pětiminutovou dobu na vystoupení mu zastupitelé dovolili prodloužit. "Scénář likvidace hejtmana byl psán dávno před volbami, chybou ve scénáři bylo, že vyhrál nejvíce hlasů a vyhrál s velkým náskokem," uvedl bývalý hejtman Rozbořil. Celé jednání označil za šaškárnu, která neměla obdoby, je to tragikomedie se špatným režisérem, uvedl Rozbořil.

Koštu jeho straničtí kolegové vyzvali k rezignaci i kvůli tomu, že Rozbořila dočasně zaměstnal jako svého poradce, poukazovali přitom na jeho obvinění z podplácení v kauze Vidkun. Podle Rozbořila kauza Vidkun i současná situace kolem Košty spolu souvisí. "Korupční kauza Vidkun je pro mnohé ideálním terčem, jsem vděčným tématem hnutí ANO a zřejmě i nadále budu. Nabývám nezvratného dojmu, že akce z října 2015 a to, co se děje dnes, spolu souvisí, je z jedné dílny, z jednoho pera, z jedné hlavy. Jde o odstraňování lidí, kteří jsou překážkou v postupu hnutí ANO," doplnil Rozbořil.