Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Druhá vlna EET je za dveřmi. Většina obchodníků je připravena, uvádí Finanční správa

Placení, tržby, ilustrační foto
Placení, tržby, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Praha - Většina podnikatelů je na druhou vlnu elektronické evidence tržeb připravena. Dnes to uvedla Finanční správa v tiskové zprávě.

Autentizační údaje si dosud vyzvedlo 110.000 podnikatelů z odhadovaných 250.000, ne všichni podnikatelé v maloobchodu a velkoobchodu ale evidenci budou muset podléhat či ji od 1. března vykazovat, sdělila.

Odhad 250.000 podnikatelů spadajících do druhé vlny EET byl podle šéfa Finanční správy Martina Janečka založen na počtu podnikatelů vykazujících danou aktivitu, tedy maloobchod a velkoobchod.

K dnešnímu dni Finanční správa vydala přibližně 160.000 autentizačních údajů, z toho zhruba 110.000 po startu první vlny po 1. prosinci 2016. "Čísla poskytují dostatečnou záruku, že jakákoliv panika ohledně počtu subjektů přihlášených k druhé vlně EET rozhodně není na místě," uvedl Janeček.

"Nicméně, řada těchto podnikatelů do systému EET nevstoupí - například jde o velkoobchodníky a obchodní zástupce, kteří přijímají pouze platby převodem z účtu na účet, nikoliv hotovost, e-shopy, které také přijímají pouze platby převodem z účtu na účet nebo prostřednictvím dobírky způsobem, který evidenci tržeb nepodléhá, a tak dále," vysvětlil.

Dále je podle Janečka řada obchodníků, kteří mají pouze sezonní prodej. Těm stačí se do systému EET přihlásit později, tedy až ve chvíli, kdy začnou platby přijímat. Navíc část podnikatelů, kteří současně s maloobchodem podnikají v pohostinství, využila své autentizační údaje získané pro první vlnu.

Témata:  elektronická evidence tržeb Finanční správa České republiky (FÚ) podnikatelé

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 15:10

Londýnem se proháněli splašené vojenské koně

Centrem Londýna se ve středu prohánělo několik splašených koní, uprchli britské vojenské jednotce Household Cavalry. Zranění při tom utrpělo pět lidí, čtyři odvezli do nemocnice.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy