Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Blok proti islamizaci plánuje sbírat podpisy pro Zemanova

Vzpomínková akce na 17. listopad 1989 a demonstrace proti Zemanovi před očima čtyř dalších prezidentů.
Vzpomínková akce na 17. listopad 1989 a demonstrace proti Zemanovi před očima čtyř dalších prezidentů.
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha – Prezident Miloš Zeman ještě neoznámil, zda se znovu pustí do boje o Hrad, spolek Blok proti islamizaci už ale oznámil, že začne 10. března se sběrem podpisů pro jeho kandidaturu.

Právě 10. března, kdy také začíná i volební sjezd sociálních demokratů v Brně, má prezident oficiálně oznámit, zda se bude o prezidentské křeslo znovu ucházet. O den dříve by své rozhodnutí měl již oznámit svým příznivcům.

Blok proti islámu se v loňském květnu na svém sněmu rozpustil. Jeho tehdejší lídr založil vlastní Iniciativu Martina Konvičky. Někteří z krajských členů následně založili spolek Blok proti islamizaci.

Blok, který Zemana považuje za jediného ochránce republiky proti "nelegální migraci a plíživé islamizaci Evropy", chce se sběrem podpisů začít na Hradčanském náměstí.

Zeman byl do funkce zvolen na začátku roku 2013, pětileté období mu vyprší v březnu 2018. Zodpovězení otázky, zda bude znovu kandidovat, slibuje na letošní březen už dlouho.

Kandidaturu zatím oznámili textař Michal Horáček, performer Milan Kohout nebo lékař Marek Hilšer. Zvažují ji předseda Akademie věd Jiří Drahoš, bývalý diplomat Petr Kolář či europoslanec Jiří Pospíšil.

Volby prezidenta by se měly konat nejpozději 19. a 20. ledna příštího roku. Kandidáty by tak bylo třeba nominovat do poloviny letošního listopadu.

Témata:  Miloš Zeman Blok proti islámu

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:22

Senátor: Ukrajina by mohla dostat dalekonosné střely ATACMS za pár dní

Podle předsedy senátního výboru pro zpravodajské služby Marka Warmera budou v právě schváleném balíčku 61 miliardové pomoci pro Ukrajinu také taktické rakety ATACMS s doletem až 300 km. Tuto informaci potvrdil v rozhovoru pro televizi CBS.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy