Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Exdetektiv Komárek čelí obvinění ze zneužití pravomoci

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) obvinila exdetektiva Jiřího Komárka, který patřil k hlavním kritikům reorganizace části policie, ze zneužití pravomoci. Uvedl to dnes Český rozhlas Radiožurnál (ČRo).

Komárek se měl zneužití pravomoci dopustit tím, že veřejně a ještě ve služebním poměru řekl, že policejní prezident Tomáš Tuhý je podezřelý z "brutálního úniku informaci".

Komárek už dříve několikrát zopakoval, že si za svým výrokem stojí a policejní prezident pro něj tehdy byl podezřelým.

Kvůli jeho výroku podal na Komárka trestní oznámení Tuhý. Bylo to pro podezření na zneužití pravomoci a pro pomluvu. Že by se Komárek dopustil pomluvy, se ale nakonec neprokázalo. Například kontrola Nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana ukázala, že vyšetřování takzvaného úniku bylo zcela v pořádku.

Komárek odešel od policie loni, stejně jako jeho tehdejší nadřízený a ředitel Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta. Oba dva to vysvětlovali tím, že podle nich byla reorganizace účelová. Jejich podezření vyšetřovala sněmovní komise. Počátkem února konstatovala, že cílem loňské reorganizace policie nebylo Šlachtu odstranit. Nicméně podle poslanců vedení policie v čele s Tuhým a jeho bývalým náměstkem Zdeňkem Laubem přípravu reformy značně podcenilo a nedostatečně projednalo.

Témata:  Policie ČR Tomáš Tuhý Jiří Komárek Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS)

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy