Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sobotka nadřadil své politické zájmy nad zájmy země, varuje Laudát z TOP 09

38. sjezd České strany sociálně demokratické
38. sjezd České strany sociálně demokratické
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Výběr nástupce dnes odvolaného ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka (ČSSD) nijak nesouvisí s nadcházejícím sjezdem ČSSD. Tvrdí to šéf strany a premiér Bohuslav Sobotka, který Mládka v čele rezortu dočasně nahradí.

Sobotka chce jméno nového ministra oznámit po sjezdu sociální demokracie, i vzhledem ke složitosti resortu nechce funkci předsedy vlády a vedení ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) slučovat příliš dlouho. „Mým úkolem teď je, abych vybral dobrého ministra na posledních osm měsíců mandátu vlády. Mám určitý okruh lidí, zahájil jsem s nimi rozhovory bez ohledu na to, že ještě nebyl sjezd ČSSD," řekl dnes novinářům Sobotka.

Funkci premiéra a člena vlády odpovědného za vedení MPO nechce zastávat současně příliš dlouho. „Agenda MPO je skutečně velmi rozsáhlá, vyžaduje to ministra. Mým cílem je, aby tam nový člověk byl co nejdříve," řekl.

O možné spojitosti mezi sjezdem a jmenování nového ministra dnes mluvil například předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostů František Laudát. Ten uvedl, že se obává, že Sobotka nadřadil své politické zájmy nad zájmy země. 

Laudát dává Sobotkovo vyčkávání do souvislosti s tím, že vláda by měla nominovat dva členy Českého telekomunikačního úřadu, kterým končí mandát. Ve hře jsou podle něj i mocné posty v energetice. „Takže se domnívám, že tam se jedná i o personální záležitosti, které mohou pomoci ve vyjednávání podpory na stranickém sjezdu," vysvětlil Laudát.

TOP 09 chce podle Laudáta pomoci s řešením problémů nemravných cen za mobilní služby. Z hlediska resortu označil výměnu ministra krátce před volbami do Sněmovny za nešťastné a zbytečné.

Prezident Miloš Zeman dnes Mládka odvolal z funkce a řízením ministerstva dočasně pověřil Sobotku. „To, že tuto pozici dočasně přebírá pan premiér, svědčí buď o tom, že pan premiér chce tomu resortu věnovat zvýšenou pozornost, což je určitě dobře. Nebo druhý důvod může být, že v tuto dobu sociální demokracie nemá žádného vhodného kandidáta na tuto funkci," komentoval situaci předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek.

Se Sobotkovými slovy souhlasí poslanci ČSSD. Podle místopředsedy poslaneckého klubu strany Romana Váni nemá premiér zapotřebí obchodovat s funkcemi. „Jmenování a odvolávání ministrů je ve výlučné kompetenci předsedy vlády. Takto je to i v rámci strany u nás nastaveno. On se sice radí, ale rozhoduje sám," řekl Váňa. Podle něj tato věc souvisí s nadcházejícím sjezdem, protože to Sobotka „nemá ani zapotřebí“.

Témata:  Bohuslav Sobotka Sociální demokracie (SOCDEM) Jan Mládek

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 17:27

Zeman se omluvil Šarapatkovi za dehonestující výrok

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy