Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pokud se nenajde investor pro OKD, stát by měl pomoci, tvrdí Sobotka

OKD, Důl Paskov
OKD, Důl Paskov
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Ve chvíli, kdy se nenajde seriózní soukromý investor pro společnost OKD, je znovu aktuální otázka angažování se státu. Na dotaz ČTK to řekl uvedl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), který od dnešního dne dočasně převzal řízení ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) po odvolaném Janu Mládkovi (ČSSD). Jak přesně by se měl stát v OKD angažovat, neupřesnil.

Vláda v polovině února neschválila návrh MPO, aby OKD koupil za korunu státní podnik Diamo, ve kterém MPO vykonává akcionářská práva. Pro byli pouze ministři ČSSD. Podle Mládkova dřívějšího vyjádření chce ministr financí Andrej Babiš (ANO) svěřit podnik státnímu podniku Prisko. V Prisku vykonává akcionářská práva ministerstvo financí.

Sobotka dnes řekl, že vláda počká jaká bude aktivita ze strany soukromých investorů. "Teď musíme počkat, jak proces bude probíhat. Pokud nebudou seriózní soukromí investoři, tak si myslím, že stát bude muset tuto otázku znovu zvážit a vláda by se tím měla znovu zabývat," uvedl. Na dotaz, zda může následně vstoupit do hry Prisko, uvedl, stát musí své případné angažmá v OKD zhodnotit.

"Bavíme se nejenom o dotěžení, ale také o útlumu a likvidaci dolů. Což je proces, který je na řadu let. Podle mého názoru čím větší bude mít stát nad tímto procesem kontrolu, tím lépe pro občany, kteří v tomto regionu žijí, tím lépe pro samosprávy a obce," dodal.

OKD se loni dostalo do insolvence. Věřitelé firmě povolili reorganizaci, její úspěch ale závisí na tom, zda se podaří najít strategického partnera. Má zajistit provozování dolů a také jejich útlum poté, co se v šachtách postupně přestane těžit uhlí. V Dole Paskov na Frýdecko-Místecku skončí těžba letos 31. března.

V OKD se dál těží uhlí. I se zaměstnanci dodavatelských firem tam nyní pracuje zhruba 11.000 lidí. Náklady na sanaci a rekultivaci dolů činí podle dřívějších odhadů pět až šest miliard korun. Loni počátkem listopadu oslovilo OKD více než 200 potenciálních partnerů s nabídkou prodeje.

Poslanci hnutí Úsvit v úterý oznámili, že budou žádat Sněmovnu o pevné zařazení debaty o privatizaci OKD na 15. březen. Pokud jim vedení dolní komory nevyhoví, požádají o svolání mimořádné schůze na 17. březen. Přejí si, aby právě Sobotka osvětlil svou roli v privatizaci společnosti. Hnutí Sobotku kritizuje za to, že stát prodal v době, kdy byl ministrem financí, zbytkový podíl 46 procent v OKD za 4,1 miliardy korun.

Sobotka již dříve řekl, že problém s OKD nastal už v 90. letech. Stát tehdy ve firmě ztratil většinový podíl, aniž získal odpovídající protihodnotu, uvedl.

Témata:  OKD Bohuslav Sobotka Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:15

Zasedání Rady NATO – Ukrajina proběhne už v pátek, hlavním tématem bude protivzdušná obrana

Zasedání Rady NATO – Ukrajina, o které požádal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, se uskuteční v pátek. Zelenskyj by měl jednat s ministry obrany členských zemí Aliance, oznámil její generální tajemník Jens Stoltenberg.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy