Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hejtman Netolický chce po výbuchu prověřit bezpečnostní systém Poličských strojíren

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Pardubice - Série explozí v jedné z hal Poličských strojíren minulý týden zranila 19 lidí, z toho byli tři zaměstnanci vážně popáleni. Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (ČSSD) chce proto nechat prověřit bezpečnostní systém firmy.

Policie případ vyšetřuje jako obecné ohrožení z nedbalosti. Ve strojírnách vybuchla trhavina TNT, která byla součástí munice. Stalo se to při lisování takzvaných počinových náloží, výbuch a následný požár způsobil další exploze uskladněného materiálu.

Vrátný společnosti neměl informace o mimořádné události v areálu a o místě požáru. Hasiči a záchranka tak museli zbytečně čekat na vjezdu do firmy a neměli přesné údaje o tom, co se v podniku stalo a jaké nebezpečí hrozí. Několik hasičských vozů a sanitek bylo při zásahu poničeno následkem explozí.

"O chybách v době poplachu jsem byl informován a nyní můžeme prověřovat, zda došlo k naplnění postupů, se kterými počítají havarijní a poplachové plány. Prověřit se musí vnitřní zabezpečení i zabezpečení vnějšího perimetru," uvedl Netolický.

Témata:  Pardubický kraj Martin Netolický

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy