reklama

Peníze, které pošta získá, se týkají takzvaného kompenzačního fondu, který vznikl za minulé vlády. Podle Chovance nikdy nezačal fungovat a stát nezaplatil za služby, které si objednal. Chovanec prohlásil, že po dnešku tento problém považuje za vyřešený. "Součástí dohody je to, že půl miliardy dá pošta na zvyšování platů zaměstnanců," řekl Chovanec.

Podle něj je průměrný plat na poště 15.000 korun a zvýšit se bude moci alespoň o 1000 korun měsíčně. Podle ředitele České pošty Martina Elkána by měli jeho podřízení dostat přidáno letos i v příštím roce. Nárůst by měl začít v posledním čtvrtletí.

Podle Chovance bylo dnešní jednání dobrým kompromisem. Vnitro totiž požadovalo 1,3 miliardy Kč. "Domluvili jsme na kompromisu. Je to vlastně dědictví nedořešeného problému toho kompenzačního fondu," řekl Babiš.

Kompenzační fond vznikl po liberalizaci trhu s poštovními službami v roce 2013. Jeho cílem bylo odškodnit Českou poštu za to, že provozuje ztrátové pobočky v malých městech a na vesnicích, takzvanou univerzální službu.

Od roku 2015 ale platí nový poštovní zákon, podle kterého jsou ztráty hrazeny přímo ze státního rozpočtu. Babiš dnes uvedl, že za roky 2015, 2016 a 2017 by to mohlo být po schválení vládou kolem 1,8 miliardy korun.