Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

O českou armádu není zájem, rozjede proto náborovou kampaň

Česká armáda na akci Bahna. Autor: nadporučice Lucie Masaříková
Česká armáda na akci Bahna. Autor: nadporučice Lucie Masaříková
Foto: Army.cz

Praha - Armáda ČR pro letošek počítá s nástupem 2000 nových vojáků, což by se měla zadařit. Nejistota ale panuje do budoucna. Kvůli klesající nezaměstnanosti by se totož mohl snížit zájem o vstup do ozbrojených složek.

Ministerstvo obrany kvůli snížení rozpočtu v minulosti zastavilo nábory a početné stavy vojáků se dostaly místo 27.00 na méně než 21.000. Masivní nábor armáda zahájila v posledních dvou letech. Každoročně chce přijmout kolem 2000 vojáků, loni byl tento cíl překonán o 148 osob. Při započtení přirozeného odchodu, který byl minulý rok kolem 840 lidí, se tak řady ozbrojených sil ročně rozrůstají o více než 1300 nováčků.

Začátkem letošního roku měla ČR 23.184 profesionálních vojáků. Vedení ministerstva obrany a armády by rádo časem zvýšilo tabulkové stavy kvůli bezpečnostní situaci na více než 30.000.

V lednu na kurz základní přípravy ve Vyškově nastoupilo 519 nových vojáků. "Momentálně vrcholí výběry pro nový nástupní termín. K dnešnímu dni jich už máme vybráno 630," uvedla náčelnice odboru doplňování personálu Agentury personalistiky AČR Lenka Šmerdová. Předpokládá proto, že se letos rekrutační cíl podaří naplnit.

Doplnila, že počet zaregistrovaných zájemců o vstup do armády je proti loňsku nižší. Je to podle ní odraz aktuálního nízkého stavu míry nezaměstnanosti. Navíc nové lidi nabírají i policie a vězeňská služba. O možném zpomalení náboru mluvil v nedávno i náčelník generálního štábu Josef Bečvář. "Cítíme trochu problém, který může nastat. Budeme muset přemýšlet, jak tempo udržet," poznamenal. Každoroční nábor 2000 lidí bude podle něj třeba udržet ještě po tři roky.

Podle Šmerdové bude třeba armádu, profese i útvary intenzivněji představovat. Lidé si podle ní armádu často spojují s filmy, kde vidí pouze odstřelovače nebo průzkumníky. "Ale je řada profesí, ve kterých mohou uplatnit své vzdělání z civilu," dodala. Armádě nejvíce chybí řidiči, elektrospecialisté, kuchaři, lékaři a strážní u Hradní stráže.

Armáda se chce nadále představovat na akcích typu Bahna nebo Dny NATO, více zamíří také do regionů. Pro Pražany se 26. dubna například v obchodním centru Flora zopakuje Army den. Na dva měsíce si ministerstvo obrany zaplatí celorepublikovou rozhlasovou reklamu. Tři náborová videa se pouštěla v kinech loni před koncem roku a letos by se měla na plátnech objevit znovu.

Témata:  Armáda České Republiky Josef Bečvář EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy