reklama

Počítá s tím návrh zákona o sociálním bydlení, který by měla ve středu začít projednávat vláda. Podle normy by obce měly sociální byty dobrovolně, kdyby je nechtěly přidělovat, poskytoval by je potřebným Státní fond rozvoje bydlení (SFRB). Aby zákon začal platit, musí ho do říjnových voleb schválit Parlament a podepsat prezident. Některé resorty a instituce mají k podobě normy výhrady.

Vláda ve svém programu a v koaliční dohodě uvedla, že zákon o sociálním bydlení připraví a prosadí. Původně měl platit od letoška. Kvůli neshodám koaličních politiků se přípravy protáhly. I když normu předložila společně ministerstva práce a pro místní rozvoj, jejich spory o podobě zákona trvají. Týkají se třeba toho, jak velká skupina by na pomoc měla mít nárok.

Podle poslední verze, o níž by měl jednat kabinet, by měly existovat dva druhy sociálních bytů - s povinnou sociální prací a bez ní. Na pomoc by měly mít nárok osoby v bytové nouzi. Mezi ně by patřili ti, kteří půl roku žijí po ubytovnách, ústavech či azylových domech, nebo ti, kteří vydávají za přiměřené bydlení přes 40 procent svých příjmů a nezůstane jim ani 1,6násobek životního minima. Bez zbytečného odkladu by sociální byt měli získat senioři, postižení, oběti trestných činů či mladí po odchodu z dětských domovů. Zranitelní lidé by měli postavení člověka v bytové nouzi získat na neurčito, u ostatních by se po dvou letech posuzovalo znovu.

Pro obce by zajištění sociálního bydlení bylo dobrovolné. Pokud by se do systému zapojily, musely by vypracovat plán, kolik sociálních bytů a pro koho budou potřebovat. Plán by byl podmínkou pro přidělení dotací na investice, provoz a sociální práci. Obec by pak zřídila svůj fond sociálního bydlení. V něm by měla byty vlastní i od soukromníků.

Radnice by posuzovaly to, zda jsou lidé v hmotné nouzi. Jim by pak bydlení poskytly do dvou let od podání žádosti. Nájemní smlouvy by nemusely uzavřít s dlužníky, kteří jim neplatí tři měsíce a dluh překročil desetinásobek životního minima, tedy nyní 34.100 korun.