reklama

Taková zpráva přišla z Chomutova. Ve městě přišel magistrát s novým programem. Chomutov bude vykupovat byty, které jsou často v problémových lokalitách, a bude je přidělovat žadatelům. V první řadě se má dostat na žadatele v problémech. Tedy především lidé s nízkým příjmem, oběti obchodu s chudobou, matky samoživitelky nebo čerstvě propuštění z vězení. Podmínkou bude chovat se slušně k okolí a svěřenému bydlení.

Město chtělo původně koupit dvacet bytů. Číslovku ovšem vyškrtlo. Prostě se bude nakupovat, dokud budou peníze. A kdo je dá a kolik to bude? Naštěstí tu jsou dotace EU. Chomutov z nich chce 7,5 milionu korun. Desetinu pak z této části uhradí město samo. V dotaci se počítá i s rekonstrukcí bytu. Chomutov má celkem 129 žadatelů v nouzi. Pokud se program osvědčí, bude rozšířen.

Je to samozřejmě dobrý nápad. Ovšem do doby, než si uvědomíme, že byty, které chtějí nejen v Chomutově, ale i v mnoha jiných města takto vykupovat, obcím často ještě před několika léty patřily. Města je však v privatizační euforii, kdy bylo přeci nesprávné, aby město, kromě radnice, něco vlastnilo, rozprodaly. Byty pak často za hubičku skoupili překupníci a obchodníci s chudobou.

Tak vznikla nejedna sociálně vyloučená oblast a byly zničeny celé části měst. V Ústí nad Labem by o tom mohli sáhodlouze vyprávět. Stát a obce si dodnes s nastalou situací nejen neví rady, ale ještě ji za horentní částky, vyplácené na dávkách na bydlení, tento business podnikatelům s chudobou dotuje.

Ovšem není to jen případ bytového fondu. Města se zbavovala všeho. Nerozumně i klíčové a životně důležité infrastruktury jako byly vodovody, vytápění nebo dokonce i technické služby.  Vše prý měl zajistit trh lépe a za nižší cenu. Jak se na ukázalo nezajistil. Vodovody jsou jen jedny a nahradit je nejde. Stejně tak centrální vytápění. A když podnikatel v tomto ve městě získal monopol, mohl si s cenami vody nebo tepla dělat co chtěl.  Proto dnes mají mnohá česká města vodu nebo teplo dražší než takové „zapadákovy“ jako je Londýn nebo Berlín.

Vraťme se však k Chomutovu. Radní nepochybně svůj plán myslí dobře. Chtějí pomoci svému městu a lidem nouzi. Je tu ovšem i jiný problém. Byty, které chtějí kupovat, jsou na volném trhu. S tím již má zkušenosti blízký Klášterec nad Ohří, který měl podobný program. Ten zkrachoval právě na tom, že město nebylo schopno přeplatit soukromé zájemce. Zda to dopadne podobně i v Chomutově je ve hvězdách.

Jasně se dnes ukazuje, že teze, že trh vše spasí, a že stát by měl vlastnit minimum a nezasahovat se ukázala nejen jako chybná, ale přímo škodlivá. Radnice dnes musí kupovat zpět to, co kdysi prodaly doslova za hubičku, za mnohonásobně vyšší komerční ceny. Města krvácí nejen pod přílivem „nájemníků“, kteří by se jinak ve městě neobjevili, ale i cen za to, aby svůj bývalý majetek dostaly zpět. Opravdu se lze divit, že se občané v mnohých cítí jako v Kocourkově?