reklama

Informaci o zásahu potvrdila mluvčí TSK Barbora Lišková. TSK je městskou příspěvkovou organizací, která se stará o pražské komunikace a chodníky. Na starosti má také zimní údržbu nebo správu elektronických infocedulí. Nyní město dokončuje transformaci firmy na akciovou společnost.

„Ano, mohu to potvrdit. Důvod zásahu nám ale není známý a situaci nebudeme nijak komentovat. Policistům samozřejmě poskytujeme plnou součinnost," řekla Lišková.

Žalobce Jiří Pražák později na webu pražského vrchního státního zastupitelství uvedl, ře národní centrála proti organizovanému zločinu dnes obvinila tři lidi a jednu firmu ze sjednání výhody v souvislosti se zadáváním veřejných zakázek.

Asi dvacítka policistů přišla podle ČTK do sídla organizace v ulici Řásnovka na Starém Městě zhruba kolem 15:00. Podle Pražáka se však domovní prohlídky a prohlídky jiných prostor a pozemků konají "na řadě míst v Praze i v dalších městech". Kauzou se zabývá policejní odbor závažné hospodářské trestné činnosti.

Policisté se vydali rovněž do sídla TSK v Praze 2 v ulici Na Bojišti. Sídlí tam zaměstnanci, kteří mají na starosti mimo jiné semafory, světelné informační tabule nebo kamerový systém. Jedná se nejen o ty, kteří obsluhují zařízení, ale rovněž útvar, který zpracovává například podklady pro žádosti o evropské dotace.

Trestný čin sjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě spáchá ten, kdo sjedná některému z dodavatelů či soutěžitelů výhodnější podmínky na úkor jiných, a to v úmyslu způsobit jinému škodu nebo opatřit sobě či jinému člověku prospěch. V základní sazbě za to hrozí až tříleté vězení nebo zákaz činnosti, úřední osoby lze za určitých okolností potrestat až deseti lety odnětí svobody.