reklama

Spor vypukl ve chvíli, kdy Babiš kritizoval premiéra za to, že dává přednost sjezdu ČSSD před summitem Evropské unie. „Účast na summitu EU je jednou z mála povinností, které premiér Sobotka skutečně má. Jinak nemá úplně nabitou agendu krom vedení jednání vlády a teď nově i ministerstva průmyslu. A přesto místo hájení českých zájmů a jednání o kvótách, brexitu a migraci dá přednost volbě své vlastní osoby na politickém sjezdu," pustil se do svého kolegy z vlády Babiš.

Sobotka totiž oznámil, že bude na summitu EU pouze ve čtvrtek, kdy se budou přijímat závěry jednání Evropské rady. V pátek se totiž vrátí do Česka kvůli své kandidatuře na předsedu ČSSD. Na summitu jej v tu dobu podle jeho slov bude zastupovat slovenský premiér Robert Fico.

„Premiér se jen vymlouvá, když tvrdí, že bude chybět jen na neformální části. Právě NEFORMÁLNÍ část je ta nejdůležitější. Tam se tvoří všechny dohody, tam se vytváří vztahy a možnost další spolupráce. Tedy samozřejmě pokud jste schopni se domluvit cizím jazykem...“ rýpnul si na facebooku Babiš.

Nad tím, že má Sobotku nahradit šéf slovenské vlády se pozastavila také ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (za ANO). „Nevím, proč se pan premiér rozhodl dát mandát panu premiérovi Ficovi, protože tady máme místopředsedy vlády, prvního místopředsedu vlády, domnívám se, že by ho tak tam měl zastoupit jeho zástupce, což je 1. místopředseda pan Babiš," uvedla.

Sám Sobotka na Babišova slova zareagoval také prostřednictvím sociálních sítí. „Zajímavé srovnání. Já jsem se účastnil 100% jednaní Evropské rady. Andrej Babiš byl na Ecofinu jen v 51%. Ministr financí nepracuje a fakt nehájí zájmy ČR,“ vrátil mu úder na twitteru.