Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Senát rozhodl: Maturita z matematiky bude povinná. Zajistí to stabilitu právní úpravy, raduje se Valachová

Soukromá střední škola výpočetní techniky (SSŠVT)
Soukromá střední škola výpočetní techniky (SSŠVT)
Foto: Just Communication

Praha - Senát schválil reformu financování základních a středních škol beze změn. Nezrušil tak dnes zavedení povinné maturity z matematiky, i když mu to doporučoval senátní školský výbor. Ministryni školství Kateřinu Valachovou (ČSSD) rozhodnutí horní komory potěšilo, podle ní to zajistí zajistí to stabilitu právní úpravy, která už byla schválena.

"Na konci středoškolského vzdělávání by opravdu měla být ta triáda jazyků, to znamená mateřského jazyka, cizího jazyka a přírodovědného jazyka, kterým je právě matematika. Jsem přesvědčena o tom, že tento standard vzdělání studenti budou potřebovat v budoucnosti ještě více než nyní pro úspěch na trhu práce ale také v životě," řekla ministryně. Na gymnáziích má povinná maturita z matematiky začít v roce 2021, na odborných školách o rok později.

Dosud studenti povinně maturovali z češtiny a mohli si vybírat, zda si jako druhý povinný předmět zvolí cizí jazyk nebo matematiku. Podle Valachové současný systém nevyžadoval dostatečné znalosti od studentů. "Velmi často v minulosti si studenti volili matematiku ne proto, že by ji měli rádi, ale protože cizí jazyk ovládají ještě méně," řekla.

Senátor a ředitel pražského Gymnázia Jana Keplera Jiří Růžička (za TOP 09 a STAN) chtěl zachovat současný stav, kdy si studenti mohou vybrat, zda budou maturovat z matematiky, anebo z cizího jazyka. "Ten stávající stav je v současné době vyhovující a dává velký prostor každému jednotlivci a v profilové části i ředitelům škol," uvedl senátor během tříhodinové debaty.

Maturitu jako povinný maturitní předmět obhajoval například senátor ČSSD Zdeněk Berka. "Zkouška nebude příliš náročná, bude v podstatě jenom testovat, zda žák má nějaké znalosti z matematiky," uvedl. Michael Canov (SLK) byl naopak proti tomu, aby to byla jen "maturita z počtů". Podle místopředsedkyně Senátu Miluše Horské (za KDU-ČSL) je třeba různé úrovně maturity s ohledem na typ střední školy.

Senátoři neomezili ani takzvanou pamlskovou vyhlášku ministerstva školství, která vede podle kritiků k zavírání školních bufetů. Podobný návrh neuspěl ani ve Sněmovně. Ministryně uznala, že vyhláška otázku zdravého stravování žáků nevyřeší. "Správnou cestou je podpora školního stravování, aby kuchařky mohly dělat zdravé svačiny i obědy," uvedla.

Do novely školského zákona se tak jako v dolní komoře nedostal ani návrh, aby se mezi obecné cíle vzdělání uzákonilo "pochopení a osvojení evropských kulturních hodnot a tradic humanismu vycházejících z antického a židovsko-křesťanského duchovního odkazu". Novelu nyní dostane k podpisu prezident.

Stát bude podle předlohy nově platit školy podle počtu odučených hodin na základě vzdělávacích programů, nikoli pouze podle počtu žáků. Nyní se podle ministerstva školství výše platby za žáka v konkrétním oboru nebo typu školy liší podle regionů. Nově má ministerstvo určit, kolik peněz dostane konkrétní škola. Financování soukromých a církevních škol má zůstat stejné.

Témata:  školství maturity Senát Parlamentu České republiky

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 9:47

Rusko podle Německa vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy