Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vojenské zpravodajství nesledovalo ministra ani jeho dům, tvrdí šéf rozvědky

Ministerstvo vnitra
Ministerstvo vnitra
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Ředitel Vojenského zpravodajství Jan Beroun popřel, že by agent jeho rozvědky fotografoval dům užívaný ministrem vnitra Milanem Chovancem (ČSSD). Beroun dnes České televizi (ČT) řekl, že agent plnil své úkoly. Beroun je připraven to doložit sněmovní komisi pro kontrolu Vojenského zpravodajství, která se bude případem zabývat. Agent byl podle médií minulý týden zadržen nedaleko vily ministerstva vnitra v pražských Dejvicích, kterou Chovanec využívá, když fotografoval okolí domu.

"Kategoricky vylučuji, že by Vojenské zpravodajství sledovalo pana ministra nebo jeho dům," řekl Beroun. Odmítl, že by zadržení agenta mohlo mít ve Vojenském zpravodajství personální dohru. Předpokládá, že se mu poslancům z komise pro kontrolu Vojenského zpravodajství podaří vysvětlit úkoly, které zadržený agent plnil. Odmítl je ale popsat. "Jsem stoprocentně přesvědčen, že se to na místě vysvětlí a že jsme konali správně," dodal Beroun.

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) označil spekulace o možném sledování Chovance armádní rozvědkou za absurdní. Vojenské zpravodajství podle něj v Praze 6 plnilo úkoly vyplývající z jeho zákonné působnosti a mělo k tomu všechna potřebná povolení. Server Seznam Zprávy uvedl, že se zpravodajci zajímali o jinou budovu, čemuž lidé z Chovancova okolí nevěří.

Sněmovní komise pro kontrolu Vojenského zpravodajství by se věcí měla zabývat pravděpodobně ve druhé polovině března. Předseda komise a poslanec Bohuslav Chalupa (ANO) dnes řekl, že o věci s Berounem a Stropnickým mluvil a požádal je o podklady, stejnou žádost vznese i na Chovance. Pozastavil se také nad tím, že se Chovanec neobrátil na sněmovní orgány.

Podle Aktuálně.cz premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) svolal na odpoledne kvůli záležitosti schůzku Chovance, Stropnického a Berouna, aby si nechal vysvětlit, co se stalo. Odpoledne bude také zasedat Bezpečnostní rada státu.

Témata:  Milan Chovanec vojenské zpravodajství Ministerstvo vnitra České republiky

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 11:51

Počasí: Vítr v Čechách zesílí. Výstraha platí až do úterý

Úvod týdne nepřinese jen výrazné ochlazení způsobené přechodem studené fronty. Zesílí také vítr, upozornili meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). V nárazech má dosahovat rychlosti přes 65 kilometrů za hodinu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy