Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Novým velitelem Hradní stráže bude Jiří Kývala

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Jiří Kývala (51) byl dnes jmenován novým velitelem Hradní stráže. Ve funkci nahradí Petra Prskavce, který byl odvolán v prosinci. Útvar dočasně vedl jeho statutární zástupce Karel Kroupa.

Kývala považuje za své priority personální stabilizaci Hradní stráže, zajištění bezpečnosti sídel prezidenta republiky a zvyšování rozsahu a kvality výcviku vojáků Hradní stráže.

Kývala působí v armádě od roku 1984, v roce 2013 se stal zástupcem velitele 13. dělostřeleckého pluku. V roce 2009 velel kontingentu českých vojáků v Kosovu, v roce 2012 působil v české misi v Afghánistánu.

"Za svoji vojenskou kariéru plukovník Jiří Kývala prokázal své schopnosti ve velitelských a štábních pozicích Armády České republiky, včetně účastí v zahraničních operacích," uvedl mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

Prskavec byl odvolán 2. prosince 2016. Musel odejít údajně kvůli nesrovnalostem ve vyplácení cestovních náhrad. Státní zástupkyně jeho trestní stíhání ale podmíněně zastavila.

Témata:  Pražský Hrad Jiří Kývala

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy