Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jak si stojí Sobotkova vláda? Hodnocení ministry rozhodně nepotěší

Bohuslav Sobotka v OSN
Bohuslav Sobotka v OSN
Foto: unmultimedia.org

Praha - V únorovém výzkumu se Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM) podrobněji zaměřilo na hodnocení vlády Bohuslava Sobotky. Občané měli za úkol prostřednictvím otázky zjišťující míru spokojenosti či nespokojenosti zhodnotit program vlády, její činnost, komunikaci s veřejností, personální složení a osobu jejího předsedy.

Ve vztahu k vládě Bohuslava Sobotky jsou podíly lidí spokojených a nespokojených srovnatelné v případě jejího programu. Spokojenost s programem vlády Bohuslava Sobotky vyslovilo 36 % dotázaných, přičemž rozhodně spokojena jsou 4 % občanů, spíše spokojeno je 32 %, informuje soc.cas.cz. Nespokojenost s programem současné vlády vyjádřilo 38 % respondentů, z toho 29 % se cítí spíše nespokojeno a 9 % rozhodně nespokojeno. Více než čtvrtina (26 %) lidí se k programu Sobotkovy vlády nedokázala konkrétně vyjádřit.

Konkrétně s osobou premiéra je spokojena asi třetina (32 %) veřejnosti, když 4 % jsou spokojena „rozhodně“ a 28 % je „spíše spokojeno“. Nespokojeny jsou v tomto ohledu téměř tři pětiny (58 %) občanů, v tom 36 % „spíše“ a 22 % „rozhodně“, a desetina (10 %) se nedokázala rozhodnout.

Srovnatelně lidé hodnotí dosavadní činnost vlády, s níž je spokojeno 31 % občanů, v tom většinou „spíše“ (29 %), zatímco „rozhodně spokojeni“ jsou jen dva lidé ze sta (2 %). Nespokojenost s činností vlády vyjadřují téměř tři pětiny občanů (58 %), přičemž 43 % je „spíše nespokojeno“ a 15 % je „rozhodně nespokojeno“. 11 % zůstalo nerozhodnuto.

Podobné je rovněž hodnocení komunikace vlády s veřejností. V tomto případě podíl spokojených dosahuje úrovně 30 %, když 3 % dotázaných uvedla, že jsou v tomto směru „rozhodně spokojena“, a 27 % řeklo, že je „spíše spokojeno“. Nespokojenost vyjádřilo 59 % respondentů, v tom 42 % „spíše“ a 17 % „rozhodně“. Zbývajících 11 % zvolilo odpověď „nevím“.

S lidmi, kteří vládu Bohuslava Sobotky tvoří, je podle vlastního vyjádření aktuálně spokojena čtvrtina (25 %) občanů, když jen 2 % uvedla, že jsou spokojena „rozhodně“, a 23 % sdělilo, že je spokojeno „spíše“. Nespokojenost dosahuje bezmála dvou třetin (63 %), v tom 44 % je „spíše nespokojeno“ a 19 % je „rozhodně nespokojeno“. Více než desetina (12 %) respondentů se nedokázala rozhodnout.

Podrobnější analýza ukázala vyšší podíly vyjádření spokojenosti zejména mezi občany, kteří se zajímají o politiku, důvěřují současné vládě, kteří jsou spokojeni se současnou politickou situací, na škále politické orientace se sami řadí k levici, a těmi, kteří preferují ČSSD. Voliči ODS a TOP 09 jsou více nespokojeni s programem vlády. Ti, kteří by volili KSČM, vyjadřují vyšší nespokojenost s činností vlády a s její komunikací s veřejností. O něco častěji se kritické výroky objevovaly také mezi muži.

"Současné hodnocení vlády premiéra Bohuslava Sobotky je ve většině sledovaných aspektů srovnatelné s hodnocením vlády Jiří Rusnoka v únoru 2014," uvedli autoři průzkumu.

Témata:  Bohuslav Sobotka vláda průzkumy

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy