reklama

Výbor chce v novele například zvýšit z navrhovaných 8000 na 10.000 korun hranici ceny zvláštní pomůcky, nad níž mohou handicapovaní o příspěvek žádat bez posuzování svých příjmů.

Pod tuto cenovou mez na dotaci dosáhnou v případě, že nebudou mít příjmy vyšší než osminásobek životního minima. Autoři navrhovali dvanáctinásobek. Nyní mohou tito lidé dostat bez posuzování příjmů dotaci na pomůcku dražší než 24 tisíc korun.

Změnit by se mělo i navrhované zvýšení příspěvku na mobilitu. Předkladatelé chtěli dát 600 korun měsíčně lidem s nejtěžšími zdravotními handicapy, tedy těm, kteří mají průkaz ZTP/P. Nyní činí měsíční dotace plošně 400 korun, výbor navrhuje její růst na 550 korun pro všechny.

Další úpravy, které výbor podpořil, se týkají příspěvků na pořízení automobilu. Dotaci by stát mohl nově poskytovat už po sedmi letech místo nynějších deseti let, jak stojí v původním znění novely. Úprava ale předpokládá, že výše příspěvku bude závislá na příjmech celé domácnosti tělesně postiženého člověka. Bude moci dosáhnout 100.000 až 200.000 korun.

"Beru politiku jako věc možného kompromisu," podotkl za předkladatele v reakci na navrhované úpravy novely Vít Kaňkovský (KDU-ČSL). Předloha míří do druhého sněmovního čtení, v němž je možné dávat další pozměňovací návrhy.