Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman vetoval zákon o národních parcích

Prezident Zeman v Poslanecké sněmovně (2.9.2014)
Prezident Zeman v Poslanecké sněmovně (2.9.2014)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Prezident Miloš Zeman dle očekávání vetoval zákon o národních parcích. Novela o ochraně přírody a krajiny podle Hradu nepřihlíží ke zvláštnostem Národního parku Šumava.

"Nastoluje stav, kdy oprávněné zájmy obcí, obyvatel v nich žijících, návštěvníků a dalších subjektů v tomto národním parku působících budou zprvu dále omezeny a v dlouhodobé perspektivě téměř zcela potlačeny," napsal Zeman ve zdůvodnění svého rozhodnutí.

Pro překonání Zemanova veta jsou v dolní komoře nutné hlasy nejméně 101 poslanců. Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) už dřív řekl, že věří tomu, že Sněmovna prezidentův verdikt přehlasuje.

Zákon počítá s rozdělením parků do čtyř zón - na bezzásahovou zónu přírodní, zónu přírodě blízkou, zónu soustředěné péče o přírodu a zónu kulturní krajiny, kterou by tvořilo zastavěné území parku. Stát nebude moci v národních parcích prodávat žádné své pozemky, na ostatní má mít předkupní právo.

Prezident se před poslanci přimlouval za přijetí senátních úprav předlohy. Horní komora chtěla v předloze například změnit pasáž o účelu národních parků, zvýšit práva tamních obcí a zrušit patnáctileté moratorium na rozdělování parků do jednotlivých zón podle stupně ochrany. Sněmovna ale setrvala na svém znění normy.

Témata:  Miloš Zeman Šumava zákony

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:14

Feri neuspěl s odvoláním, tříletý trest vězení za znásilnění platí

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy