Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Chovanec zůstane statutárním místopředsedou ČSSD

Milan Chovanec /ČSSD/, ministr vnitra
Milan Chovanec /ČSSD/, ministr vnitra
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Brno - Ministr vnitra Milan Chovanec obhájil funkci statutárního místopředsedy ČSSD. Šéf plzeňských sociálních demokratů, kterého si jako svou pravou ruku přál předseda strany Bohuslav Sobotka, vyhrál v prvním kole díky 379 hlasům. Stejně jako před dvěma lety Chovanec porazil poslance Jeronýma Tejce, který dnes dostal 280 hlasů. K vítězství bylo potřeba 347 hlasů. Tejc podle informací ČTK nyní zvažuje, že by se ucházel o funkci řadového místopředsedy.

Chovanec šel do volby prvního místopředsedy jako mírný favorit. Do funkce ho navrhovalo deset krajů, Tejce podpořily kromě domovské jihomoravské ještě další dvě organizace. Oba dva dostali i po jedné nominaci na řadového místopředsedu.

Sobotka dlouhodobě avizoval, že by si jako statutárního zástupce přál právě Chovance. Obával se, že v případě zvolení Tejce by tým nebyl jednobarevný a mohly by z něj zaznívat různé hlasy. Chovanec po zvolení řekl, že bude podávat maximální nasazení.

"Jsem připraven se Slávkem Sobotkou a místopředsedy ten boj vést úspěšně, volby vyhrajeme,"uvedl. Na twitteru dodal, že nezklame a bude bojovat.

Tejc poděkoval za podporu, i když nestačila. "Ale tak to v politice chodí," konstatoval. Chovancovi pogratuloval, jeho role podle něj nebude jednoduchá. "Já mu přesto přeji úspěch," řekl Tejc po vyhlášení výsledků volby.

Na šestnácti z 692 vrácených hlasovacích lístků nedostal hlas žádný z kandidátů, 17 lístků bylo neplatných.

Témata:  Milan Chovanec Sociální demokracie (SOCDEM)

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy