Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na Zemana se sesypala kritika ze všech stran. Mluvilo se o provokaci a zneužívání dětí

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

ANKETA – Prezident Miloš Zeman ve čtvrtek navštívil spolu s asi třemi stovkami dětí z Klokánků kontroverzní Farmu Čapí hnízdo Andreje Babiše. Prezident při té příležitosti také pronesl, že by si politici neměli hrát na vyšetřovatele nebo dokonce na soudce. Politici napříč politickým spektrem mu tento krok vyčítají, poukazují, že farma je vyšetřována kvůli možnému dotačnímu podvodu a že tento krok nebyl vůbec vhodný.

„Bylo to naprosto nevhodné zneužití dětí z Klokánků. Potvrzuje to, že pánové Zeman a Babiš v sobě nemají žádné etické hranice," uvedla pro server EuroZprávy.cz poslankyně TOP 09 Helena Langšádlová.

„V tomto případě je prezidentovo stanovisko bohužel viditelně jednostranné. Pokud odmítá předem odsuzovat, neměl by ani vyviňovat. Jinak upadá v podezření, že jedná účelově a že k faktu vyšetřování zneužití veřejných dotací se v případě Andreje Babiše staví přezíravě. Takto stvrzovat politické spojenectví je cynické a dehonestuje i protikorupční rétoriku šéfa ANO. Jistě si mohli oba najít diplomatičtější způsob, jak manifestovat vzájemné mocenské porozumění," uvedl pro naši redakci místopředseda KSČM Jiří Dolejš.

„S názorem prezidenta Zemana, že politici si nemají hrát na soudce, souhlasím. Ale současně mám velmi jasný názor, že tuto návštěvu si prezident Zeman měl jednoznačně v tuto chvíli (diplomaticky) odpustit. Prezidentova soustavná snaha provokovat, mu značně ubírá ze státnické prozíravosti a v tomto případě značně vychýlil svou nestrannost," řekl nám nezávislý poslanec Karel Fiedler.

„Opravdu nechápu, co tím vicepremiér Babiš zamýšlel. U Čapího hnízda je podezření z podvodu. Říkáme, že bojujeme proti podvodům a korupci. Tak má napřed proběhnout řádné šetření. Pokud chceme žít v opravdu právním státě a vrátil lidem důvěru ve spravedlnost, nesmí se podobné kauzy zametat pod koberec. Ať už Čapí hnízdo nebo třeba OKD. Bez ohledu na to, koho se to týká. Toto pozvání je od vicepremiéra Babiše jen laciné populistické gesto. Nic víc," uvedl pro EuroZprávy.cz místopředseda Úsvitu Marek Černoch.

„Pokládám na naprosto absurdní, že obhájci pana Babiše stále mluví o potřebě dokázat nějakou trestní odpovědnost. Je přece jasné, že se ukázalo, že má-li Babiš možnost dosáhnout na veřejné peníze, tak tak učiní bez ohledu na pravidla. A to není dobrá kvalifikace na ministra financí! A pan prezident, stejně jako v případě svého kancléře nebo poradců, ukazuje, že má úplně odlišný metr na ostatní občany a své kamarády. Nebojím se říct, že káže vodu a kamarády nechává pít víno," řekl naší redakci poslanec ODS Marek Benda.

„Já osobně bych tam nejel právě z důvodu, že to může být vnímáno jako legitimizace dotačního podvodu," napsal nám lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský. Jeho stranický šéf Pavel Bělobrádek v SMS zprávě pro EuroZprávy.cz uvedl, že by „podobná gesta na efekt nepřeceňoval".

Témata:  Miloš Zeman anketa

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy