reklama

Celkem 86 procent firem nepředpokládá změny v počtu zaměstnanců a čtyři procenta neví. V předchozím čtvrtletí hlásilo nábor zaměstnanců šest procent firem, propouštění pět procent oslovených společností. Vyplývá to z pravidelného průzkumu společnosti Manpower mezi 750 zaměstnavateli v soukromém i veřejném sektoru v ČR.

"Nezaměstnanost v ČR je nejnižší v Evropě, poptávka po zaměstnancích výrazně převyšuje nabídku a ve velkých městech a průmyslových oblastech je kritický nedostatek vhodných pracovníků," uvedla generální ředitelka ManpowerGroup Česká a Slovenská republika Jaroslava Rezlerová.

V příštím čtvrtletí se očekává růst náborových aktivit ve všech čtyřech kategoriích podniků podle velikosti. Nejsilnější náborové aktivity hlásí velcí zaměstnavatelé, následují střední podniky, malé podniky a mikropodniky. Pokles počtu pracovních sil očekávají zaměstnavatelé v zemědělství, myslivosti, lesnictví a rybolovu.

A jak je to ve světě? Zaměstnavatelé ve 39 ze 43 zemí očekávají různou míru růstu počtu pracovních sil. Pokles zaznamenali jen v Brazílii a v Itálii, stagnaci ve Švýcarsku a Belgii.