Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

EU poškozuje obranyschopnost Česka, bouří se majitelé zbraní

Zbraně
Zbraně
Foto: Pixabay

Praha - Sdružení na ochranu práv majitelů zbraní protestuje proti nové směrnici EU, která zpřísňuje držení zbraní. Ministerstvo obrany začne pracovat na návrhu, který by umožnil střelcům nechat si některé zbraně, jež směrnice zapovídá.

Evropská norma vyžaduje například registraci některých neškodných nebo málo nebezpečných zbraní. "Zbrojní průkaz by si tak museli pořídit sběratelé historických zbraní, včetně replik, účastníci rekonstrukcí historických bitev, nebo třeba i lidé, kteří mají nevratně znehodnocenou zbraň pověšenou jako dekoraci na zdi," uvedl mluvčí Sdružení na ochranu práv majitelů zbraní Lex David Karásek. 

Směrnice také postihuje například automatické zbraně překonstruované na civilní, tyto zbraně nemohou střílet dávkou, a to nevratně. Norma podle Karáska dál omezuje kapacitu zásobníku na 20 nábojů u krátkých zbraní a na deset nábojů u dlouhých. "Prodej těchto zbraní do civilního sektoru má být nadále zakázán, s omezenými a komplikovanými výjimkami pro sportovní střelce," doplnil.

Karásek podpořil poslaneckou novelu ústavního zákona, pod kterou je podepsaný i ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Případné žalobě české vlády k soudu EU moc nevěří. "Nevěřím, že by se Evropský soudní dvůr postavil proti Evropské komisi a velkým západním státům," uvedl.

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) dnes ocenil, že se povedlo odstranit některé "nesmysly", například opatření ohledně zbraní na paintball. Přesto na ministerstvu vznikne pracovní tým, který se bude zabývat tím, jak reagovat. "Budeme vycházet z naší národní tradice střeleckých a podobných spolků, začneme pracovat na návrhu zákona, který pracovně nazýváme zákon o branných spolcích," řekl.

Chovanec v reakci na Stropnického prohlášení řekl, že je potěšen změnou jeho stanoviska. Zástupci ANO podle něj ještě nedávno tvrdili, že směrnice nebude znamenat žádný problém. Dnešní vyjádření svědčí o tom, že předchozí pozice ANO byla mylná, uvedl Chovanec v tiskové zprávě.

"Vítám jakoukoliv aktivitu, jež povede k vyřešení tohoto problému pro naše občany. Na druhou stranu zdůrazňuji, že není třeba tříštit síly a vytvářet paralelní struktury na ministerstvu obrany, když se touto problematikou dlouhodobě zabývá ministerstvo vnitra," uvedl Chovanec.

Vnitro nyní zpracuje podrobnou analýzu směrnice, aby zhodnotilo, zda nejde o nepřístojné zasahování do věcí členského státu, řekl šéf sněmovního bezpečnostního výboru Roman Váňa (ČSSD). "Uděláme vše pro to, aby se tato chybná směrnice nedotkla držitelů legálních zbraní," uvedl Váňa.

ODS podle poslankyně Jany Černochové považuje směrnici za nepřijatelnou. "Domníváme se, že s terorismem a s kriminalitou nelze bojovat zpřísněním pravidel pro slušné," uvedla. ODS chce bránit implementaci směrnice i za cenu sankcí.

Témata:  zbraně Ministerstvo obrany České republiky Martin Stropnický

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:02

Rusko zabilo Alexeje Navalného. Putin je nelegitimní prezident, oznámila Rada Evropy

Parlamentní shromáždění Rady Evropy (PACE) jednomyslně přijalo rezoluci, v níž viní ruský stát ze smrti opozičního politika Alexeje Navalného ve vězení a znovu vyjadřuje své přesvědčení, že Vladimir Putin je nelegitimním prezidentem.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy