Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Praze se rozezněly poplašné sirény. Proč? Nikdo neví

Praha
Praha
Foto: Pixabay

Praha - Zvuk sirén opět děsil obyvatele Prahy, tentokrát se na několika místech hlavního města rozezněl kolísavý zvuk, který oznamuje hrozící nebezpečí a může zaznít kdykoli. Příčina spuštění byla delší dobu nejasná, nebezpečná situace v Praze naštěstí podle krizového centra pražského magistrátu nehrozila.

Před půl jedenáctou se hlavním městem rozezněly poplašné sirény. Kvůli jejich nedávnému spuštění k uctění památky zesnulého hasiče lidé povětšinou věděli, že táhlý tón neznamená nebezpečí, tentokrát se ale ozval kolísavý zvuk.

Mnoho lidí se logicky obávalo o svůj život, protože přerušovaný tón je signálem pro všeobecnou výstrahu. Tento signál oznamuje hrozící nebezpečí a může zaznít v jakoukoli dobu. Tísňovou linku okamžitě zahltily dotazy občanů na možné ohrožení.

První informace hovořily o třech místech, kde se začal zvuk sirén rozléhat. "Podle informací z krizového štábu Magistrátu hlavního města Prahy se jednalo o technickou závadu. Žádná mimořádná událost na území Prahy není hlášena," sdělil mluvčí pražských hasičů Martin Kavka. 

Následně ale přišla informace o tom, že příčina spuštění není zjištěna. Vyšetřování nakonec ukázalo, že se rozezněla jen jedna rotační siréna v ulici Lípová, za její spuštění mohla skutečně technická závada.

"Technici pražských hasičů sirénu dočasně odpojili a zjišťují přesnou příčinu poruchy. Operátoři tísňových linek 112 a 150 vyřizovali dotazy volajících občanů a informovali je, že na území Prahy nedošlo k žádné mimořádné události. Bezprostředně po závadě sirény byla informována lokání i veřejnoprávní média," doplnil informace o selhání sirény Kavka.

Témata:  Praha

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy