reklama

V usnesení Sněmovny poslanci uvedli, že ministr financí by měl do konce dubna "věrohodně" vysvětlit své příjmy, které použil na nákup korunových dluhopisů Agrofertu, a také vyvrátit "vážná" podezření z daňových úniků v souvislosti se svými obchody se skupinou Agrofert. Pokud předseda hnutí ANO požadavek nenaplní, premiér Sobotka by měl podle dokumentu vyvodit vůči Babišovi důsledky.

Usnesení poslanců Babiš odmítá a nic nebude zdůvodňovat.
Šéf hnutí ANO tvrdí, že se stal obětí mediální kampaně. „Jsou to všechno manipulace a lži a já to odmítám a nic nebudu zdůvodňovat. Já jsem všechno zdůvodnil," uvedl. Předsedové TOP 09 Miroslav Kalousek, ČSSD Bohuslav Sobotka a KDU-ČSL Pavel Bělobrádek by podle něj měli zveřejnit svá daňová přiznání za posledních 20 let.

„Podle prezidenta (Miloše) Zemana je koaliční partner největší nepřítel, takže já jsem pro ČSSD největší nepřítel od krajských voleb. I teď na sjezdu jsem byl oligarcha, ohrožení demokracie a fíkus teďka nově," připomenul slova ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka, který koaličního partnera přirovnal na stranickém sjezdu ČSSD k parazitovi ze světa rostlin.

Zlobí se také na poslance, kteří ho prý dnes nechtěli vyslechnout, jinak by podle něj počkali na večer, kdy se debaty účastnit chtěl. „Nechtěli, abych tam byl, měl jsem nějaký plánovaný program dopředu, když mě nechtěli vyslechnout, tak to tam pan (Jaroslav) Faltýnek přečetl, já k tomu nemám co říct," uvedl.

Na otázku, zda vláda dokončí mandát v původně plánovaném termínu, podle něj musí odpovědět premiér Sobotka a předseda lidovců Bělobrádek. „Já mám práci na ministerstvu financí, já pracuji jako ministr a nemám potřebu poslouchat ty kydy a lži pana Kalouska a jeho nějakých kámošů ve Sněmovně," uzavřel.

Šéf poslanců ANO Faltýnkek přiznal, že jeho hnutí bylo překvapeno, že se k usnesení přihlásili i lidovci. "A současně nás to mrzí, protože naši koaliční partneři nás v podstatě podráží de facto každý den, my už jsme si na to zvykli a musíme se s tím naučit žít," uvedl. Také podle něj všechny otázky kolem majetku Babiš už odpověděl.