Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Český úspěch: Drony z ČVUT vybojovaly na prestižní soutěži sadu medailí

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mall.cz

Praha - Tým z elektrotechnické fakulty Českého vysoké učení technické (ČVUT) v Praze získal na mezinárodní soutěží dronů v Abú Zabí kompletní sadu medailí. Do klání, které mělo čtyři kategorie, se celkem přihlásilo 143 týmů z 35 států. Do finále postoupilo pětadvacet družstev.

Robotická soutěž Mohamed Bin Zayed International Robotics Challenge (MBZIRC) se konala na závodním okruhu Formule 1 v Abú Zabí od čtvrtka.

Tým ČVUT, doplněný o zástupce Pensylvánské univerzity a univerzity v britském Lincolnu, vedl v soutěži Martin Saska. "Naše řešení se ukázalo jako nejspolehlivější a jako jediní jsme dokázali úspěšně absolvovat všechny čtyři pokusy v disciplínách řešených helikoptérami," zdůraznil Saska.

V soutěži zaměřené na sběr předmětů pomocí skupiny dronů nenašlo družstvo ČVUT konkurenta. "Drony předměty sbíraly bez jakéhokoliv zásahu člověka, což je technologie na hraně současných vědeckých poznatků," uvedla Libuše Petržílková z ČVUT.

Za úspěšné autonomní přistání dronu na jedoucím vozidle dostalo české družstvo 97,653 bodu ze 100 možných. Skončili tak na druhém místě za týmem z Pekingského technologického institutu, přičemž od vítězství ho dělil necelý bod.

Díky zisku "divoké karty" se české družstvo mohlo zapojit i do soutěže Grand Challenge, složené ze tří dílčích úkolů. Ve spolupráci s týmem univerzity v italské Padově se ČVUT podařilo vybojovat třetí místo za týmy z Bonnu a Curychu.

Témata:  Drony ČVUT vědci

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy