Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vládu s Babišem si neumím představit. Ze všech dělá zloděje, to je nepřijatelné, tvrdí Udženija

Andrej Babiš /ANO/, ministr financí
Andrej Babiš /ANO/, ministr financí
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Místopředsedkyni ODS Alexandře Udženiji vadí rétorika ministra financí Andreje Babiše (ANO), která podle ní ze všech dělá zloděje. Výhrady má také k zavedení elektronické evidence tržeb. Nedokáže si proto představit, že by s ním seděla ve vládě.

"Já si nedovedu v tuto chvíli představit, sedět ve vládě s panem Andrejem Babišem, právě kvůli jeho chování a kvůli jeho rétorice, která tady tři roky je. Která rozděluje společnost, dělá ze všech lidí zloděje. On říká, že nikomu nevěří, a toto jeho chování je pro mě opravdu nepřijatelné," řekla dnes Udženija v pořadu České televize Otázky Václava Moravce.

Další věc, která komplikuje možnou spolupráci mezi ODS a hnutím ANO, je podle místopředsedkyně občanských demokratů EET. "My jasně říkáme, že to je plošná represe, naprosto zbytečná, která nic nepřinese. A proto vždy říkáme, že ji chceme zrušit. A nedovedeme si představit vládu, ve které bychom my seděli, kde by se toto zavádělo anebo to pokračovalo," řekla.

Naopak ministryně pro místní rozvoj za ANO Karla Šlechtová ve stejném pořadu prohlásila, že ANO v žádném případě nebude EET rušit.

Udženija se také kriticky vyjadřovala k situaci kolem Babišových příjmů a kolem jeho nákupu korunových dluhopisů Agrofertu. Podle ní není vyloučeno, že by ODS kvůli záležitosti mohla přistoupit k hlasování o nedůvěře vládě.

Probíral se také služební zákon. Dle Šlechtové by se měly zmírnit podmínky pro nabírání nových úředníků, protože v současnosti je obtížné obsadit volná místa.

"Nějaký služební zákon máme, za ty tři roky jsme si ho vyzkoušeli, zjistili jsme, co není funkční, co je funkční a budeme se snažit napravit, co není funkční," řekla. Podle ní se na ministerstvu pro místní rozvoj sešlo 160 podnětů na změnu zákona.

Jeden z bodů zákona, který Šlechtová kritizuje, je nabírání nových úředníků. "Podmínky služebního zákona jsou velmi striktní na přijímání státních úředníků," řekla. Na jejím ministerstvu se podle ní už čtyři měsíce nedaří přijmout náměstka pro veřejné zakázky, protože do výběrového řízení se kvůli požadovaným podmínkám nikdo nepřihlásil, přestože plat náměstka je vyšší než plat ministra.

Témata:  Andrej Babiš Aleksandra Udženija Karla Šlechtová

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:40

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy