Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Za vědomé šíření viru HIV si muž odsedí pět let, rozhodl soud

soudy
soudy
Foto: Pixabay

Liberec - Rudolf Martin Novák (39), který je nakažený virem HIV, dostal pět let vězení. Krajský soud v Liberci ho shledal vinným z šíření nakažlivé nemoci a pokusu o těžké ublížení na zdraví.

Za ohrožení tří partnerů virem HIV Novákovi hrozilo až 12 let. Nakonec dostal trest na dolní hranici trestní sazby. Jeho obhájkyně ale žádala zproštění viny nebo alespoň mírný trest s odůvodněním, že soudní líčení a jeho medializace je pro muže dost velkým trestem.

"Nebyly shledány žádné důvody, proč uložit trest nižší než v zákonné trestní sazbě," řekl novinářům předseda senátu Martin Omelka. I když se nepodařilo prokázat, že by některého ze svých partnerů virem HIV nakazil, dopustil se stejného skutku opakovaně. Muž o své nákaze ví od roku 2001 a v minulosti už byl za podobný čin odsouzen na 3,5 roku vězení.

Liberecký soud už v tomto případu před dvěma lety Nováka odsoudil k tříleté podmínce. Vrchní soud v Praze pak zpřísnil trest na šest let vězení za šíření nakažlivé nemoci a pokus o těžké ublížení na zdraví. Nejvyšší soud ale verdikt zrušil a případ vrátil k novému projednání do Liberce.

Podle soudu měl Novák na jaře a v létě 2012 v Praze a Liberci orální nebo pohlavní styk s třemi muži, aniž je informoval o své nemoci. Při sexu s některými z nich nepoužíval kondom. Novák od začátku řízení vinu odmítá a výpovědi svých příležitostných partnerů, kteří proti němu svědčili, označil za lži. Dnes v závěrečné řeči řekl: "Všechny své sexuální partnery jsem informoval, používal jsem kondom a nikoho jsem nechtěl nakazit."

Tomu ale soud neuvěřil. "Soud má za to, že výpovědi poškozených jsou věrohodné. Nedomnívá se, že by šlo o spiknutí, navzájem se neznají," řekl při odůvodnění rozsudku Omelka.

Témata:  HIV (RNA virus z rodu lentivirus) soudy Liberec

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 15:57

Evropa je smrtelná, varuje Macron. Vyzval k většímu zbrojení

Francouzský prezident Emmanuel Macron v projevu na pařížské Sorbonně zdůraznil potřebu posílení obrany Evropy a zvýšení vlastní zbrojní produkce jako odpověď na globální bezpečnostní hrozby. Uvedl to server France24.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy