Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V královédvorské zoo začali kvůli obavám z pytláků řezat nosorožcům rohy

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Dvůr Králové nad Labem - Zoologická zahrada Dvůr Králové nad Labem reaguje na incident ve francouzské zoo Thoiry, kde pytláci počátkem března kvůli rohovině usmrtili nosorožce. Ve dvorské zoo nyní žije 21 těchto ohrožených zvířat, veterináři jim preventivně začali rohy uřezávat.

Uřezání rohů je jedním z bezpečnostních opatření, kterým se dvorští chovatelé snaží snížit riziko případného útoku na zoo. "Rozhodnutí odstranit rohy našim nosorožcům nebylo jednoduché. Riziko, kterému tato zvířata čelí nejen ve volné přírodě, ale už i v zoologických zahradách, je však příliš vysoké a bezpečnost zvířat je pro nás na prvním místě. Nosorožci bez rohu jsou bezesporu lepší variantou než nosorožci zabití," uvedl ředitel zoo Přemysl Rabas.

Nosorožec Pamir byl předtím, než mu motorovou pilou roh uřízli, uspán. "Zákrok trval necelou hodinu a proběhl bez komplikací," uvedl kurátor nosorožců Jiří Hrubý. Zoo zkrátí rohy všem zvířatům, u nichž je to potřeba. "Například samec Natal si je obrušuje sám, v takovém případě to tedy není nutné," doplnil Rabas.

K odstranění rohů nepřistoupila zahrada poprvé. Rohy občas zvířatům zoologové zkracují kvůli jejich bezpečnosti při transportech nebo z jiných zdravotních důvodů. "Zákrok je pro zvíře zcela bezbolestný, rohy nosorožce jsou v podstatě něco jako slepené chlupy nebo nehty. Mají i stejné složení. Navíc odstranění není nevratné, rohy zvířatům dorůstají," řekl Rabas.

O rohy nosorožců mají zájem především země ve východní Asii, kde se používají v tradiční medicíně. Přestože byl prodej a nákup nosorožčích rohů v celém světě zakázán v roce 1977, kvůli rostoucí poptávce po rozích je pytláci dále zabíjejí. Na černém trhu může kilogram rohoviny vynést okolo 60.000 dolarů (1,5 milionu korun).

Témata:  Zoo Dvůr Králové nad Labem nosorožci pytláctví

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 8:44

Izrael v noci zaútočil na Írán, tvrdí tisk

Izrael v noci na pátek zaútočil na Írán. Uvedla to americká média s tím, že jde o odvetu za jeho víkendový útok.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy