Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Soud řešil bombu v autě manželky. Muž prý zneužil znalosti z války

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

Brno - Nejvyšší soud (NS) vyhověl dovolání nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana a vrátil k novému projednání kauzu Vietnamce, který v dubnu 2015 nastražil manželce do auta bombu. Parkoviště, kde došlo k explozi, leží na trase, kudy chodí děti do nedaleké školy a školky.

Zeman nesouhlasil s údajně nízkým trestem, který muži uložil Vrchní soud v Praze. Poslal ho na osm let do vězení. "NS rozhodl na základě dovolání nejvyššího státního zástupce a to tak, že se rozhodnutí vrchního soudu ruší a věc se vrací vrchnímu soudu, aby rozhodl v novém jednání," sdělila České televizi Markéta Puci, mluvčí Městského soudu v Praze.

Zeman v dovolání navrhoval trest při dolní hranici zákonné sazby, která činí 12 až 20 let. Při konstrukci výbušného systému muž zužitkoval znalosti z období vietnamské války. "Obviněný tyto zkušenosti, resp. 'dovednosti' zneužil pro naprosto neadekvátní řešení osobního problému, ignoroval skutečnost, že děti může připravit o matku, a projevil lhostejnost a bezohlednost k tomu, že mohou být vážně zraněny i další osoby, které by se poblíž výbuchu nacházely. To, že nedošlo k fatálnímu následku u poškozené ani ke zranění dalších osob, byla pouze otázka náhody," stálo v dovolání.

Vůz explodoval 22. dubna 2015 dopoledne na parkovišti mezi panelovými domy v Milánské ulici. Výbuch rozmetal součásti nastraženého systému do třicetimetrové vzdálenosti. Muž chtěl výbuchem vystrašit a potrestat svou ženu, protože se domníval, že ho podvádí. Žena po explozi utrpěla četné popáleniny obličeje a tržné rány na nohou, ze zranění se zotavovala měsíc v nemocnici. Další lidé nebyli zraněni jen díky tomu, že v tu chvíli shodou okolností nikdo neprocházel kolem.

Mezi původní vyšetřovací verze policie patřilo i to, že za explozí mohl stát boj konkurenčních podnikatelských skupin. Vietnamští manželé v hlavním městě vlastní síť nehtových studií.

Témata:  Pavel Zeman bomby Vietnamci soudy

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy