Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kalousek prozradil, proč se s Babišem tolik nesnáší. A zmínil i Langera a Grosse

OVM: pozvání přijal bývalý ministr financí Miroslav Kalousek a současný ministr financí Andrej Babiš
OVM: pozvání přijal bývalý ministr financí Miroslav Kalousek a současný ministr financí Andrej Babiš
Foto: Halin Selasicz / INCORP images

Praha – Nevraživost mezi šéfem TOP 09 Miroslavem Kalouskem a předsedou hnutí ANO a vicepremiérem Andrejem Babišem je cítit při každé jejich výměně názorů. Ačkoliv si navzájem nemohou si přijít na jméno, Kalousek teď prozradil, že se jej prý Babiš pokoušel v minulosti pokoušel přetáhnout na svou stranu.

Miroslav Kalousek v rozhovoru pro Aktuálně.cz uvedl třeba to, že Babiš „kupoval své státní zástupce a policisty a také své politiky“. „Já jsem jedním z těch, kteří tu nabídku dostali a odmítl ji,“ tvrdí šéf TOP 09.

„Je rok 2004, střecha hotelu Aria, kde mi Andrej Babiš řekl, že si vybrali tři mladé nadějné politiky, každého z jiné strany: Stanislava Grosse (ČSSD), Ivana Langera (ODS) a mě. A že stojí o spolupráci. Že bude kompenzovat politickou kariéru s tím, že politická rozhodnutí ve prospěch Agrofertu jsou samozřejmostí,“ uvedl Kalousek.

Taková nabídka prý ale nebyla nic pro něj. „Já nemám rád těsno u krku. Už jenom proto, že Andrej Babiš v tu chvíli neustále používal plurál. "My bychom tě chtěli podpořit. My v tobě vidíme budoucnost." Tak jsem se ptal, jestli to "my" znamená Agrofert, StB, nebo KGB? Oběd skončil tak, že jsem si ho zaplatil sám. Od té doby se nemáme rádi,“ prozradil původ jejich animozity.

Na policii se prý ale tehdy neobrátil, protože podle něj nešlo o korupci. „Mně úplně stačilo, že jsem ho poslal do háje. Neviděl jsem důvod, proč se v tu chvíli obracet na policii,“ tvrdí šéf TOP 09.

Jak odpověděli Langer a Gross netuší. „Jediné zarážející je na tom to, že obě dvě ta další jména byli ministři vnitra s poměrně velkou mediální podporou,“ uvedl v souvislosti s nimi Kalousek. Nepochybuje ale o tom, že za jejich úspěchem stál právě Babiš. „Jaké výhody on poskytl Stanislavu Grossovi nebo Ivanu Langerovi, nevím, můžu se jen domýšlet,“ uvedl s tím, že „ho poslouchali jako hodiny, že k němu jezdili do Průhonic, tam je úkoloval a oni to plnili. A měli své mimořádné mediální zázemí“.

Podle samotného Babiše jsou taková obvinění nesmyslná. „Zoufalství Kalouska v boji proti mně a ve lžích dosáhlo nového rozměru. Jsou to lži a nesmysly," uvedl pro server ministr financí. Langer pak dodal, že žádnou takovou dohodu s Babišem neměl. „V Průhonicích jsem byl mnohokrát, s panem Babišem dvakrát: při oficiálním otevření sokolovny, kam jsem byl pozván, a pak poté, co jsem ukončil působení ve veřejných funkcích kolem roku 2011,“ odpověděl na dotaz o Babišovi.

Témata:  Miroslav Kalousek Andrej Babiš Ivan Langer

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy