reklama

Nájmy v městských bytech v Chanově jsou podle primátora jedny z nejnižších v rámci celého města. Radnice je plošně nezvyšovala od roku 2010. "Chceme se přiblížit nájmu v místě a čase obvyklém, mělo by to mít i výchovný efekt," uvedl primátor.

Částky se liší podle jednotlivých bloků. Nejvyšší je v bloku osm, který nechalo město opravit. Nejnižší částka bude od 1. července 20 korun za metr čtvereční a měsíc v blocích 5 a 13. Tamní obyvatelé doposud platí měsíčně 16,3 koruny a 12,4 koruny za metr čtvereční.

Na nájemném v Chanově řada obyvatel radnici dluží. Ztráta města se každoročně pohybuje okolo 1,2 milionu korun. "Rozdíl mezi předpokládanými příjmy a skutečnými by se kvůli růstu nájemného neměl zvětšovat, protože většinou obyvatelům hradí náklady stát prostřednictvím dávek," vysvětlil Paparega.

Sídliště Chanov vzniklo na konci 80. let minulého století. Obyvatelé několik domů zcela zničili a město některé budovy nechalo zbourat. Ke konci loňského roku bagry zlikvidovaly dva objekty. Na jejich místě vznikne letos zatravněná plocha. "Suť ze zbouraných paneláků byla odvezena, parkové úpravy začnou, až to klimatické podmínky dovolí," řekl dnes primátor. Žádný další blok město zbourat zatím neplánuje.