Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Poslanci si možná zvednou příspěvky na bydlení

Poslanecká sněmovna (7.5.2014)
Poslanecká sněmovna (7.5.2014)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Poslanci by nově mohli dostávat více peněz ubytování v Praze. Dosud činil limit náhrady 17.000 korun, nyní by ale k platu mohli dostávat až 20.500 korun.

Navýšení limitu schválil sněmovní rozpočtový svým usnesením z letošního 22. února. Loni v listopadu výbor také schválil zvýšení limitu pro náhrady na poslanecké asistenty.

Předseda výboru Václav Votava (ČSSD) poukázal na to, že limit výše náhrady na bydlení se už deset let nezvyšoval. S podněty se na něj obraceli poslanečtí kolegové. ČTK řekl, že si nechal zpracovat přehled o vývoji nájmů v hlavním městě. "Ty nájmy šly opravdu nahoru," uvedl. Z různých návrhů pak výbor schválil navýšení o 3500 korun.

Poslanci však náhradu za ubytování nedostávají paušálně, ale jen v případě, že nebydlí v poslanecké ubytovně a navíc předloží nájemní nebo podnájemní smlouvu. Právo na tuto náhradu jim dává zákon z roku 1995, který upravuje platy ústavních činitelů i jednotlivé náhrady.

Předchozí limit 17.000 korun platil od roku 2007. Při tehdejším zvyšování, kdy výbor zvýšil i limit náhrady za pronájmy poslaneckých kanceláří v regionech, argumentovali členové výboru tím, že se tyto náhrady neměnily od roku 1999.

Témata:  Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky politici

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy