reklama

"Návštěva proběhla na základě vzájemného pozvání, kde partnerem SPD byla ruská opoziční parlamentní strana Spravedlivé Rusko," uvedlo hnutí v tiskové zprávě. Holík se podle SPD chtěl seznámit se situací na poloostrově. SPD zároveň označilo Krym za republiku, která je součástí Ruska.

Rusko ovládlo Krym v březnu 2014, po pádu proruského prezidenta v Kyjevě. Ve spěšně zorganizovaném referendu ruská většina obyvatelstva připojení poloostrova k Ruské federaci odsouhlasila. Anexi i legitimitu referenda většina států OSN neuznává. Česká diplomacie nadále považuje Krym za součást Ukrajiny.

Předseda Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) už minulý týden uvedl, že Holík byl na Krymu soukromě, a zdůraznil, že poslance dolní komora Parlamentu rozhodně nevyslala.

Ukrajinská diplomacie Holíkovu cestu na Krym odsoudila. Podobně se na začátku loňského roku ohradila proti cestě českých komunistických poslanců Zdeňka Ondráčka a Stanislava Mackovíka do oblasti Doněcku, který kontrolují proruští povstalci.

Návštěvou politiků na anektovaném Krymu se už zabývala i ukrajinská bezpečnostní rada. V reakci na účast na oslavách výročí anexe udělily ukrajinské bezpečnostní složky Holíkovi a čtyřem srbským politikům pětiletý zákaz vstupu na ukrajinské území.