reklama

List blízký Kremlu se odvolává na informace z tiskového oddělení KSČM a na slova poslance SPD Jaroslava Holíka. Ten podle ruského listu hodlá navrhnout posouzení krymské otázky na parlamentní schůzi a pozvat k tomu chce "krymskou delegaci". "Nic takového nechystáme. O tom nevím," řekl ČTK předseda komunistů Vojtěch Filip.

"Vycházeje z osobní zkušenosti jsem připraven v českém parlamentu hájit opětné spojení poloostrova s Ruskem. Žádná okupace nebyla a většina obyvatel Krymu připojení k Ruské federaci vítá. V naší straně panuje v pohledu na krymskou otázku shoda," citují Izvestija Holíka.

"Chceme se obrátit se společnou výzvou k nové vládě. Organizujeme návštěvu krymské delegace v Praze, kde by mohla posoudit možnosti politické, hospodářské a kulturní spolupráce," oznámil Holík s tím, že návštěva by se měla uskutečnit počátkem příštího roku.

V KSČM ruskému listu řekli, že krymské události, tedy ruskou anexi na jaře 2014, vyprovokoval státní převrat v Kyjevě, který financovaly Spojené státy. "Spojení s Ruskem je hotová věc, která proběhla v souladu s mezinárodním právem," uvedlo podle Izvestijí tiskové oddělení českých komunistů.

Stanovisko ANO přiblížil ruskému deníku poslanec Stanislav Berkovec. "Neřešená otázka statusu Krymu brání navázání vztahů západních států s Ruskem... Březnové události 2014 (obsazení Krymu ruskou armádou) nejsou jen politickou, ale i právní otázkou. V poslední době stále častěji zní názory, že proces připojení Krymu proběhl v souladu s právními normami," konstatoval Berkovec.