Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Učitelka dostala výpověď kvůli dohledu na hygienu intimních partií dětí, soud se jí zastal

soudy
soudy
Foto: Pixabay

Olomouc - Učitelka Vanda Fabiánová uspěla s žalobou na Základní školu v Tršicích na Olomoucku. Okresní soud v Olomouci dnes označil její výpověď ze školy za neplatnou. Kauza, kterou doprovázejí silné emoce, patrně ještě nekončí.

Pracovní poměr s ní vedení školy ukončilo loni po pobytu na škole v přírodě. Důvodem bylo mimo jiné to, že údajně zneužívala prvňáčky, když dohlížela na hygienu jejich intimních partií.

Případ se podepisuje také na atmosféře ve škole i v samotné obci. V Tršicích visí dosud plakáty upozorňující na kauzu, velkému tlaku byly však vystaveny také bývalé kolegyně Fabiánové, které na její chování na škole v přírodě ředitele upozornily. Domů jim prý chodily anonymy, jedna z pedagožek nakonec ze školy kvůli těmto tlakům odešla.

Podle soudkyně Jaroslavy Jechové není žádným právním předpisem upraveno, jakým konkrétním způsobem má být kontrolována osobní hygiena dětí na škole v přírodě. Záleželo tak na samotné žalobkyni, tedy učitelce Fabiánové, jak se k tomu postaví. "Nebylo prokázáno, že by se její kontrola zaměřovala pouze na mytí genitálií a že by byli chlapci vystaveni jejímu nepatřičnému chování a zneužívání. Žalobkyně svým důsledným dohlížením na provádění osobní hygieny chlapců první třídy, kteří ji s ohledem na svůj věk nebyli schopni nebo ochotni provádět, neporušila žádné předpisy," uvedla dnes soudkyně.

Výpověď podle soudu nemohla Fabiánová dostat ani za údajné pochybení v roli zdravotnice, kdy podle vedení školy neposkytovala včas a řádně dětem při pobytu léky. "Nelze ukončit pracovní poměr učitelky s tím, že porušila povinnosti zdravotníka," doplnila Jechová.

Ředitel školy Jaromír Vachutka byl rozsudkem zklamán. "Při tolika porušeních je to pro mne zklamání a zvážíme se odvolat. Ty body (výpovědi) byly natolik závažné, že k nim měla soudkyně rozhodně přihlédnout," řekl novinářům Vachutka. Na jeho kroky čeká také starostka obce Tršice, která je zřizovatelem školy.

Fabiánová počítá s tím, že se na své místo vrátí. "Jsem ráda, že to dopadlo v můj prospěch, počítám s tím, že se protistrana odvolá a že to bude ještě na dlouho. Počítám s tím, že se tam vrátím, ale bude to těžká záležitost," řekla novinářům. Uvedla rovněž, že zvažuje i případnou žalobu na ředitele školy kvůli poškození jejího jména.

Témata:  soudy Olomouc školství

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy