Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vláda udělala pro vyšší platy řidičů autobusů maximum, stávka ale bude

Autobus, ilustrační foto
Autobus, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Praha - Vláda podle premiéra Bohuslava Sobotky a ministryně práce Michaely Marksové (oba ČSSD) udělala pro navýšení platů řidičů maximum, když vyhověla požadavku odborů. Stávka přesto bude.

Odbory dnes informovaly, že se 6. dubna uskuteční stávka řidičů linkových autobusů kvůli nízkým mzdám. "Zatím nemám informace, zač a proti čemu stávkují. My jsme na základě dohody s odbory, kraji i zaměstnavateli přijali nařízení vlády, ve kterém jsme zvýšili tarify. Jiná věc je, jak se daří dohodnout mezi kraji a dopravci, jak mohou kraje ty peníze dopravcům dodat," uvedl premiér. Zároveň upozornil, že ve 12 ze 14 krajů se podařilo shodu nalézt.

"Jako vláda jsme udělali maximum. Vyhověli jsme požadavkům odborů a navýšily jsme ty tarify," uvedl Marksová.

Odboráři kritizují přístup některých krajů k vládnímu nařízení o zvýšení nejnižší mzdy pro šoféry autobusů. Vláda stanovila minimální mzdu na 98,10 Kč za hodinu jízdy a na 88 korun za hodinu čekání. Řidiči by takto měli být placeni od ledna, dřívější minimální hodinová mzda byla 71,60 Kč. Nově byl zaveden příplatek 6,60 Kč za hodinu za náročné pracovní prostředí.

Podle odborů dostali řidiči v některých krajích přidáno méně, než očekávali. Firmy například zvýšily sazby podle vládního nařízení, šoférům ale na druhou stranu snížily odměny.

Odboráři na jižní Moravě v nejbližších dnech nachystají seznam řidičů, kteří se 6. dubna zúčastní celodenní stávky. Jak a zda vůbec kraj zajistí příští čtvrtek dopravní obslužnost, zatím není zřejmé. Pro hejtmana Bohumila Šimka (ANO) jde o čerstvou informaci a případné řešení musí vedení kraje vymyslet, řekl ČTK.

Stávku však považuje za překvapivou. "Trochu mě to také mrzí, protože kraj dělal od začátku vše, aby krizi zažehnal. Deklarovali jsme, že peníze řidičům patří, a odsouhlasili jsme úpravu všech smluv dle dohod s dopravci. Navíc bylo jasně deklarováno, že řidiči dostali peníze, které jim náleží," řekl Šimek. Přestože dopravci jezdí pro kraje, vnímají svůj protest i jako protivládní.

Témata:  řidiči stávka vláda Autobusy

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 9:32

Izrael podnikl útok na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy