Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Podnikatell Petr Sisák neuspěl s ústavní stížností proti stíhání a odposlechům

Ústavní soud
Ústavní soud
Foto: Radek Sycha, EuroZprávy.cz

Praha - Podnikatel Petr Sisák neuspěl se stížností k Ústavnímu soudu, která směřovala proti zahájení trestního stíhání v kauze Via Chem Group a zpochybňovala zákonnost odposlechů.

Soudy del stížnosti chybovaly při vymezení doby odposlechů, která podle trestního řádu nemá překročit čtyři měsíce. Soudy údajně při opakovaném prodlužování odposlechů postupovaly tak, že de facto vymezily lhůtu delší vždy o jeden den. "Při šestnáctiměsíčním trvání už pak doba odposlechů překročila zákonné limity o čtyři dny," uvádí stížnost.

Podle ústavních soudců se s interpretací provedenou Sisákovou obhajobou dobře vypořádalo už Nejvyšší státní zastupitelství. "V postupu orgánů činných v trestním řízení a jejich výkladu pravidel pro počítání času s tím spojených takový excesivní zásah neshledal," stojí v usnesení.

V kauze společnosti Via Chem Group vznesla policie loni v lednu po razii v ústecké Spolchemii a u Krajského soudu v Českých Budějovicích obvinění z řady trestných činů - ze zvýhodnění nebo poškození věřitele, způsobení úpadku, zasahování do nezávislosti soudu, podvodu, praní špinavých peněz, pletich při insolvenčním řízení, podplácení, přijetí úplatku nebo účasti v organizované zločinecké skupině.

Případ souvisí hlavně s reorganizací Via Chem Group, jejíž zmanipulovaná insolvence byla podle kriminalistů potřeba, aby ústecká chemička zůstala pod vlivem miliardáře Sisáka. Stíhaný je i advokát Ivo Hala a dalších 12 lidí, k nimž později přibyla také bývalá českobudějovická soudkyně Marie Červinková.

Témata:  Petr Sisák Via Chem Group Ústavní soud ČR

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy