Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Z zřícení letadla na Prachaticku: Ze stroje odpadlo za letu několik částí

Místo tragédie v obci Vilémov na Vysočině, kde most zabil čtyři dělníky.
Místo tragédie v obci Vilémov na Vysočině, kde most zabil čtyři dělníky.
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Prachatice - Ústav pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod vyšeřuje příšinu veřejšího zřícení ultralightu na Prachaticku. Z malého letadla odpadlo několik částí již za letu.

Ultralight hornoplošník s pilotem odstartoval z letiště Strunkovice nad Blanicí, podle svědků měl u obce Dub ve vzduchu problémy.

"Z vyšetřování zatím vyplynulo, že během letu odpadlo několik částí letounu, ten potom spadl a po požáru na zemi byl totálně zničen. Vytipovali jsme si části, ze kterých by se snad dalo něco vyčíst, ty přivezeme do Prahy, ale 90 procent aeroplánu je totálně zničených, hlavně požárem. Máme zbytky vrtule, kousky křídel, to vezmeme do Prahy," řekl Josef Procházka z Ústavu pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod. 

K sobotní nehodě vyjely dvě posádky záchranné služby a letěl i vrtulník. "Bohužel při příjezdu na místo mohly pouze konstatovat úmrtí jedné osoby v ohořelých troskách letadla," řekla ČTK mluvčí zdravotnické záchranné služby Petra Kafková. Totožnost pilota policie ověřuje. Čeká se na výsledky DNA.

V jižních Čechách se poslední letecké neštěstí stalo 22. října 2016, kdy se u Dačic na Jindřichohradecku zřítil padákový kluzák. Také jeho pilot na místě zahynul. Ve stejném okrese se loni v srpnu při seskoku padákem vážně zranil parašutista.

Témata:  letecké nehody Jihočeský kraj neštěstí Policie ČR

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy