Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman chce podle Zaorálka v USA jednat o terorismu

Lubomír Zaorálek /ČSSD/, ministr zahraničí
Lubomír Zaorálek /ČSSD/, ministr zahraničí
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Prezident Miloš Zeman chce při své návštěvě Spojených států jednat o problému, který představuje růst terorismu. Na Pražském hradě to dnes uvedl ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD).

Prohlásil také, že američtí představitelé se Zemanovou návštěvou počítají, nejasnosti ohledně přesné podoby programu jsou podle něj důsledkem lednové změny administrativy v USA.

"Určitě významný bod (jednání) bude boj proti růstu terorismu a extremismu v současném světě," řekl Zaorálek. Podle něj je boj proti terorismu spojovací prvek programu administrativy amerického prezidenta Donalda Trumpa a české zahraniční politiky. Zaorálek při té příležitosti připomněl, že čeští experti v Iráku cvičí piloty bojových letounů.

Odmítl spekulace o tom, že by ze Zemanovy návštěvy USA mohlo ještě sejít. "Vím, že výměna administrativy není jednoduchá věc a ještě drtivá část není vyměněná. To, že se tam obtížně vyjednávají schůzky, vůbec není věc jen České republiky," prohlásil. Američtí představitelé, včetně ministra zahraničí Rexe Tillersona, podle něj o Zemanově návštěvě vědí a program se připravuje.

Témata:  Miloš Zeman USA Lubomír Zaorálek

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy