Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Společnost BusLine se dohodla s Ústeckým krajem, ke stávce nevidí důvod

Autobus, ilustrační foto
Autobus, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Ústí nad Labem - Firma BusLine uvedla, že v úterý uzavřela s krajem předběžnou dohodu, na základě které Ústecký kraj přispěje na zvýšení mezd řidičů autobusů 5,7 milionu korun do každé oblasti, kde BusLine na základě smluvního vztahu zajišťuje linkovou dopravu. Společnost proto nevidí důvod ke stávce.

Podepsání dodatku k dlouhodobé smlouvě se společností BusLine ČTK potvrdil náměstek hejtmana pro dopravu Jaroslav Komínek (KSČM).

Vedení společnosti BusLine, u které kraj objednává přes polovinu spojů, považuje úterní jednání za konstruktivní a shodu s představiteli Ústeckého kraje vnímá pozitivně. "Společnost BusLine se domnívá, že není důvod ke stávce řidičů autobusů. Tuto zprávu předá odborářům na dnešním mimořádném jednání," uvedla mluvčí společnosti BusLine Nikola Bradíková.

Zástupci společnosti a kraje se dále dohodli na dřívějším ukončení jednotlivých smluv na zajištění autobusové dopravy.

"Peníze zaplatíme dopravcům (zpětně) od 1. ledna, abychom jim uhradili náklady na zvýšení platů řidičů," uvedl Komínek. "Peníze jsou však pouze na nějakou dobu, nejsme schopni zaplatit do konce platnosti smluv. Proto budeme nadále připravovat zřízení krajského dopravce. BusLine už oznámil, že ve dvou oblastech ukončí dlouhodobou smlouvu před jejím vypršením," doplnil Komínek.

Ze čtyř dopravců v Ústeckém kraji se ke stávce nepřipojí řidiči společnosti Arriva Teplice. Odbory dalších tří dopravních firem, včetně společnosti BusLine se k rozsahu stávky ještě nevyjádřily. Ředitel společnosti Autobusy Karlovy Vary Zdeněk Suchan, která provozuje linkovou dopravu třeba na Šluknovsku, ČTK řekl, že nelze odhadnout, kolik řidičů do stávky vstoupí.

Témata:  Ústecký kraj stávka řidiči Autobusy

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy