Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Proč se Zeman nezúčastnil Vlkova pohřbu? Vadily mi hned dvě věci, přiznal prezident

Miloš Zeman, prezident ČR
Miloš Zeman, prezident ČR
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Úholičky – Prezident Miloš Zeman se dnes při své návštěvě středních Čech prozradil hned dva důvody, které ho vedly k tomu, že se nezúčastnil pohřbu kardinála Miloslava Vlka. Vlk zemřel po těžké nemoci 18. března ve věku 84 let. 

Zeman uvedl, že na Vlkův pohřeb poslal smuteční věnec. Učinil tak proto, že prezident má uctít památku kardinála, uvedl. Posledního rozloučení se nezúčastnil proto, že Vlk byl zásadním stoupencem církevních restitucí, a dále kvůli jeho výzvě, aby se lidé loni neúčastnili oslav 28. října.

„Pan kardinál byl zásadním příznivcem církevních restitucí a já nejsem, protože se domnívám, že církevní restituce jsou přehnané," řekl Zeman. Vlk podle něj porušil slova svého předchůdce kardinála Františka Tomáška, že restituce skončily rokem 1991 a církev už nic dalšího nebude požadovat.

Připomněl také, že Vlk loni vyzval k neúčasti na oslavách státního svátku Učinil tak kvůli okolnostem neudělení vyznamenání někdejšímu osvětimskému vězni Jiřímu Bradymu, příbuznému ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL). Zeman podotkl, že jde o svátek českého státu, nikoliv prezidenta republiky. „Já jsem nevyzýval k neúčasti na jeho pohřbu, pouze jsem tam nešel sám," dodal Zeman.

Témata:  Miloš Zeman Miloslav Vlk církevní restituce

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy