Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vážně uvažuji o milosti pro Jiřího Kajínka, oznámil Zeman

Jiří Kajínek
Jiří Kajínek
Foto: Reprofoto YouTube

Čáslav (Kutnohorsko) - Prezident Miloš Zeman vážně uvažuje, že udělí milost Jiřímu Kajínkovi, který byl za dvojnásobnou nájemnou vraždu a pokus vraždy odsouzen na doživotí. Podle prezidenta je Kajínek ve vězení dlouho a existují pochybnosti o jeho vině. Zeman to řekl při setkání s obyvateli Čáslavi v rámci návštěvy Středočeského kraje.

Vinu Kajínek nikdy nepřiznal, policii obvinil z vykonstruovaného procesu a soud z předpojatosti. V důsledku mediálního zájmu se v případu objevila řada nesrovnalostí, později i nové svědecké výpovědi.

"Řekl jsem 'vážně uvažuji', ale to znamená hodně," podotkl dnes Zeman, když se čáslavské náměstí souhlasně roztleskalo.

Tři ministři spravedlnosti podali stížnost na chyby při vyšetřování. Kajínek žádá o obnovu procesu, zatímco jiní svědkové ho obviňují z manipulace veřejným míněním a ze zastrašování.

Prezident Zeman už dříve na setkání s občany Blovic uvedl, že se dohodl s bývalou ministryní spravedlnosti Helenou Válkovou (ANO) na obnově líčení případu Jiřího Kajínka.

Kauzu vězně, doživotně odsouzeného za dvojnásobnou nájemnou vraždu, by podle něj projednával jiný než plzeňský soud. Současný ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) s tím ale nesouhlasí.

Vázně uvažuji o milosti pro Jiřího Kajínka, řekl pan prezident občanům v Čáslavi.

— Jiří Ovčáček (@PREZIDENTmluvci) 6. dubna 2017

Plzeňský soud uložil zřejmě nejznámějšímu českému vězni doživotní trest 23. června 1998. Odsoudil ho za to, že v roce 1993 zastřelil v serpentinách pod plzeňskou věznicí Bory podnikatele a jeho osobního strážce. Druhý bodyguard útok přežil. Vraždy si prý objednal jiný podnikatel.

Témata:  Jiří Kajínek Miloš Zeman milost prezidenta

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 11:46

Ruské regiony ruší kvůli Ukrajině vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy