Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Těžební společnost OKD uzavřela smlouvu se státním podnikem Prisko o prodeji dolů

OKD, Důl Paskov
OKD, Důl Paskov
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Ostrava - Těžební společnost OKD dnes uzavřela smlouvu se státní společností Prisko, v níž vykonává vlastnická práva ministerstvo financí, o převodu akcií dceřiné společnosti OKD Nástupnická, kterou kvůli této transakci založilo. Do této společnosti mají být vloženy doly. Prisko nabude veškeré akcie nové společnosti. Na schůzi věřitelů OKD u Krajského soudu v Ostravě to dnes řekl právní zástupce těžební firmy Petr Kuhn.

Společnost OKD, jež je v úpadku od loňska, musí příští týden předložit reorganizační plán, kvůli kterému musela najít strategického investora. Firma v březnu oznámila, že vhodného investora nenašla. Ministerstva financí a průmyslu se poté dohodla, že OKD koupí za 80 milionů korun Prisko, jemuž s útlumem dolů pomůže státní podnik Diamo. Stát loni prostřednictvím Priska půjčil OKD 700 milionů korun, firma zatím nevyčerpala více než 150 milionů.

Kuhn řekl, že firma dostala v první fázi nabídkového procesu tři nabídky, k nimž ve druhé fázi přibyly další dvě. K 1. březnu, kdy uplynula lhůta, obdrželo OKD dvě závazné nabídky. Kuhn řekl, že žádná z nich ale neobsahovala skutečnosti, na jejichž základě by se dalo předpokládat, že reorganizační plán bude schválen a reorganizace bude uskutečnitelná.

Mezi dvěma finálními nabídkami byly podle informací ČTK a Hospodářských novin nabídky od společnosti EP Industries, jejímž většinovým vlastníkem je podnikatel Daniel Křetínský, a od zahraničního hedgeového fondu. Portál Euro ve středu upozornil na to, že se proti dohodě státu a OKD ohradila americká společnost Alcentra, která chtěla za OKD dát víc než 500 milionů korun a nyní zvažuje mezinárodní arbitráž.

OKD se dostalo do úpadku kvůli klesajícím cenám uhlí a předluženosti. V posledních měsících provedla firma řadu úsporných opatření, jedním z hlavních bylo uzavření ztrátového Dolu Paskov na Frýdecko-Místecku. V podniku nyní i s dodavatelskými firmami pracuje přes 10.000 lidí.

Témata:  OKD ekonomika EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:22

Senátor: Ukrajina by mohla dostat dalekonosné střely ATACMS za pár dní

Podle předsedy senátního výboru pro zpravodajské služby Marka Warmera budou v právě schváleném balíčku 61 miliardové pomoci pro Ukrajinu také taktické rakety ATACMS s doletem až 300 km. Tuto informaci potvrdil v rozhovoru pro televizi CBS.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy