Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Babiš své předvolbení sliby splnil. Některé ale smetl ze stolu

4. celostátní sněm hnutí ANO
4. celostátní sněm hnutí ANO
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Hnutí ANO ministra financí Andreje Babiše má dle posledních průzkumů reálnou šanci zvítězit v podzimních volbách do poslanecké sněmovny. Ve volbách 2013 skončilo hnutí druhé. Uspělo také díky volebnímu programu, který zveřejnilo pouhý měsíc před volbami. Jak se mu podařilo naplnit cíle, které si kladlo, analyzuje server EuroZprávy.cz.

Hnutí ANO 2011 Andreje Babiše přišlo s uceleným programem pro volby do poslanecké sněmovny v roce 2013 na poslední chvíli. Necelý měsíc před volbami potencionálním voličům představilo výčet slibů a priorit s názvem „Ano Bude líp“. Na druhé místo ve volbách a účast ve vládě premiéra Bohuslava Sobotky to tehdy stačilo.

Jedním z nejvýraznějších úspěchů hnutí ANO je prosazení slibovaného boje s daňovými úniky a zefektivnění výběru daní. Prosazení elektronické evidence tržeb, které měla v programu i sociální demokracie je nejviditelnější počin ministra financí Andreje Babiše. Na okolnosti schválení EET si tehdy stěžovala opozice u Ústavního soudu. Finální etapa spuštění EET i pro řemeslníky se očekává od června 2018.

D1 se modernizuje, jezdí se i na problematické D8

Hnutí ANO kladlo ve svém programu velký důraz na investice. Zejména do staveb silnic, železnic a dálnic. Jednou z priorit byla modernizace dálnice D1. Tento slib se z části podařilo naplnit. Podle Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) by modernizace mohla být dokončena do konce roku 2019.

Do konce volebního období tak budou muset řidiči mezi Prahou a Brnem stále počítat s omezeními. Nejdelší úsek, který teprve čeká modernizace je 15 kilometrů dlouhý a nachází se mezi Velkým Beranovem a Měřínem ve směru na Brno.

Podařilo se dokončit i problematickou dálnici D8 vedoucí z Prahy do Německa. Stavba byla problematická kvůli sesuvům půdy u Litochovic nad Labem, její poslední úsek by otevřen loni v prosinci. Co se naopak nepodařilo naplnit, byl slib propojení dálnic D1 a D11 v rámci Pražského okruhu. Stavba by měla začít až v roce 2019, ministerstvo dopravy ji vyřadilo z prioritních projektů.

Zrušení imunity poslanců a senátorů spadlo pod stůl

Zda se naplnil slib odpolitizování státní správy díky novému zákonu o státní službě, zůstává otázkou. Jeho schválená verze bez vzniku samostatného ředitelství státní služby vzedmula vlnu kritiky, například i od prezidenta Miloše Zemana. Ministr Babiš uznal pro Hospodářské noviny, že zákon je špatný a potřebuje novelizovat.

Jako zcela nenaplněný se ukázal slib zrušení trestní a přestupkové imunity pro všechny poslance a senátory. Ústavní novela, která se tímto zabývala, leží ve Sněmovně už tři roky. Její návrh tehdy předložil klub TOP 09 a Starostů. V lednu ji předseda TOP 09 Miroslav Kalousek stáhl kvůli politickému nezájmu.

Nejednoznačné je také naplnění slibu přijmout novelu zákona o střetu zájmů. Pro novelu, pro kterou se vžilo označení Lex Babiš nakonec poslanci hnutí ruku nezvedli. Byli však přehlasování poslanci KDU-ČSL a ČSSD a částí opozice. Zákon následně vetoval prezident Miloš Zeman, byl však přehlasován. Babišovy firmy jeho schválením přicházejí o možnost ucházet se o nenárokové dotace, o veřejné zakázky a o investiční pobídky. Zeman se obrátil na Ústavní soud, aby posoudil soulad zákona s Ústavou ČR.

Snížená sazba daně ano, ale jak na co

Nedošlo ani k zavedení státem garantovaného minimálního starobního důchodu. Hnutí naopak splnilo slib přísné regulace hazardu, zejména počtu kasin. Konkrétně zákonem z roku 2016 o loteriích a hazardních hrách, platným od ledna letošního roku. Posílen byl i dozor nad činností exekutorů. Schválenou novelu občanského soudního řádu a exekučního řádu v současné době kritizuje Exekuční komora.

Vládě a hnutí ANO se podařilo vrátit sníženou sazbu daně z přidané hodnoty, která činí 10 %. Slib snížení daně na potraviny se však hnutí už nepodařil naplnit. Premiér Bohuslav Sobotka pro ČTK sdělil, že záleží na úspěchu EET ve výběru daní. Snížení daně na potraviny tak nepovažuje za prioritu tohoto volebního období, nicméně připouští, že by s tím mohla jít ČSSD do nadcházejících voleb. Ministr Babiš navrhl snížení daně u čepovaného piva před rokem, později od nápadu ustoupil.

Kromě EET se podařilo hnutí prosadit i tzv. Kontrolní hlášení DPH za účelem lepšího výběru daní. Zákon o státním zastupitelství z pera ministra spravedlnosti Roberta Pelikána však stále leží ladem.

Témata:  Hnutí ANO Andrej Babiš Robert Pelikán

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 14:48

Sloužil 40 dní po smrti Navalného mši, Putinův spojenec kněze suspenodval

Ruská pravoslavná církev suspendovala kněze, který vedl smuteční mši za zesnulého kritika Kremlu Alexeje Navalného, ​​uvádí se v dekretu zveřejněném v úterý.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy