Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Obavy z uprchlíků jsou logické, kontroly v Schengenu nejsou dostatečně funkční, říká Zaorálek

Lubomír Zaorálek /ČSSD/
Lubomír Zaorálek /ČSSD/
Foto: Reprofoto YouTube

Praha - Dokud neexistuje systém, který brání schengenský prostor stoprocentně, lze si jen těžko na hraniční kontroly stěžovat. Takto dnes reagoval šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek na žádost šesti zemí EU o prodloužení kontrol.

Loni v září osm z 26 členských států schengenského prostoru zavedlo pohraniční kontroly. Chtělo tak omezit a monitorovat příliv uprchlíků na základě pravidel EU, která umožňují státům obnovit kontroly za jistých okolností maximálně na dobu osmi měsíců. Evropská komise už v březnu uvedla, že pokud budou přetrvávat zjevné nedostatky v ochraně vnější schengenské hranice po 12. květnu, navrhne prodloužení kontrol do doby, než budou takové strukturální nedostatky odstraněny.

"Oni reagují na přesvědčení, že nejsou schopni zvládnout příval migrantů. Tohle jsou opatření, která vyplývají z logiky věci, jsou důsledkem toho, že celkový systém není dostatečně funkční," řekl Zaorálek (ČSSD).

S přechodnými opatřeními bude EU bojovat až do chvíle, než bude existovat celkový funkční systém, ve kterém bude na sto procent garantována ochrana vnější hranice, uvedl Zaorálek. "Já bych se spokojil s tím, že bychom využili tohoto roku. Že bychom řekli, že během toho roku postupně výjimky odstraníme a budeme vědět, že žijeme v prostoru, který je stoprocentně chráněn," dodal ministr po dnešním zasedání vlády.

Témata:  Lubomír Zaorálek Schengen hranice

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy