Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman je trapný, laciný a lže, zuří duchovní

Miloš Zeman
Miloš Zeman
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha – Prezident Miloš Zeman při své návštěvě Středočeského kraje mimo jiné promluvil o tom, proč se osobně nezúčastnil pohřbu kardinála Miloslava Vlka. Za svoje slova se ale téměř okamžitě stal terčem kritiky ze strany církve.

Vlk zemřel po těžké nemoci 18. března ve věku 84 let. Zeman připomněl, že na jeho pohřeb poslal smuteční věnec. Učinil tak proto, že prezident má uctít památku kardinála, uvedl.

Prozradil také, že měl k neúčasti na pohřbu hned dva důvody. Vlk také loni vyzval k neúčasti na oslavách státního svátku kvůli okolnostem neudělení vyznamenání někdejšímu osvětimskému vězni Jiřímu Bradymu, příbuznému ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL). Zeman uvedl, že jde o svátek českého státu, nikoliv prezidenta republiky. „Já jsem nevyzýval k neúčasti na jeho pohřbu, pouze jsem tam nešel sám," řekl.

„Pan kardinál byl zásadním příznivcem církevních restitucí a já nejsem, protože se domnívám, že církevní restituce jsou přehnané," prohlásil také prezident. Vlk prý porušil slova svého předchůdce kardinála Františka Tomáška, že restituce skončily rokem 1991 a církev už nic dalšího nebude požadovat.

Podle #prezident měl kard. Tomášek slíbit, že #církev rest. skončily v r. 1991 Jedná se o lež, T nikdy nic podobného neřekl @PREZIDENTmluvci

— Arcibiskupství (@apha_cz) 5. dubna 2017

Proti tomu se ale ostře ohradilo pražského arcibiskupství, podle kterého Zeman lže. „Podle prezidenta měl kardinál Tomášek slíbit, že církevní restituce skončily v r. 1991 Jedná se o lež, Tomášek nikdy nic podobného neřekl,“ uvedlo arcibiskupství na svém twitteru.

Zemana za jeho prohlášení kritizoval také římskokatolický duchovní a pomocný biskup pražský Mons. Vávlav Malý. „Vyjádření pana prezidenta v Úholičkách o důvodech jeho neúčasti na pohřbu kardinála Vlka je trapné. Oportunisticky vytáhl dokola omílané téma církevních restitucí. Vede podbízivou a ideově lacinou volební kampaň,“ napsal na facebooku duchovní.

Témata:  Miloš Zeman Miloslav Vlk církev

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy