Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman není hlupák, vulgarity nemá zapotřebí. Ty přináší Babiš, říká Knížák

Miloš Zeman
Miloš Zeman
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha – Současný ředitel Národní galerie v Praze Jiří Fajt není odborníkem. Aj Wej Wejova výstava s tématem uprchlíků páchne a je politickou agitkou. Ministr kultury Daniel Herman není představitelem české kultury. Milan Knížák se takto vyjádřil v rozhovoru pro DVTV.

Bývalý ředitel Národní galerie Milan Knížák je znepokojen výší platu současného ředitele galerie Jiřího Fajta. V rozhovoru pro DVTV zmínil, že pokud má správné informace o jeho platech, mělo by ministerstvo Knížákovi spravedlivý podíl doplatit. Od ministra kultury Daniela Hermanna žádá výroční zprávu o hospodaření a odměňování v galerii. Ten mu však ještě neodpověděl. Knížák to vnímá jako porušování ministerských povinností a nevylučuje, že bude apelovat na premiéra, aby Herman, kterého Knížák nepovažuje za představitele české kultury, informace poskytl.

Knížákovi se nelíbí ani směr, kterým se galerie ubírá. Výstavu čínského umělce Aj Wej Weje, které vévodí čluny s uprchlíky, vnímá negativně. „Drastická výstava, která páchne, jak jsou tam ty postavy z gumy. Považuji ji za politickou agitku, je to módní gesto,“ vymezil se vůči ní. Sám sebe vnímá jako jednoho z nejpovolanějších, kdo může kritizovat fungování Národní galerie.

Co nejhoršího udělal Fajt? Všechno

Na otázku, co podle jeho mínění udělal současný ředitel Fajt v galerii nejhoršího, odpověděl, že všechno. „Nejhorší je všechno. Nevidím tam nic pozitivního, na tom vyházení lidí, například sekretářek, to je absurdní a ve slušné společnosti se to nedělá,“ vysvětlil.

Vyjádřil se také k současné politické situaci. Podle něj mají smysl politické názory Václava Klause, jeho syn, který je nynější výraznou tváří ODS, prý vnáší čerstvý vítr a má jasné názory a postoje.

Hnutí ANO je pro zemi tragédií

Jako největší nebezpečí pro Česko vnímá Andreje Babiše a jeho hnutí ANO. „Je to populismus, strana je řízena autokraticky, to je pro vládnutí výhodné, ale pro zemi je to tragédie,“ myslí si. Osobně nezná nikoho, kdo by Babiše volil. S jeho osobou si prý spojuje nejvíce vulgarity. Jeho jazyk označil za strašidelný.

„Vulgarita, kterou přináší Miloš Zeman, je drastická a hlavně zbytečná, poněvadž on není hlupák,“ zmínil v souvislosti s vulgaismy v politice. „Nemá to zapotřebí, nerozumím, proč to dělá.“ Na závěr však znovu opakuje, že vulgarita je mu bytostně spojené s osobou ministra financí Andreje Babiše.

Témata:  Milan Knížák Daniel Herman Aj Wej Wej Miloš Zeman

Aktuálně se děje

8:55

Summit EU: Lídři se shodli na potřebě poskytnout Ukrajině systémy protivzdušné obrany

Šéfové států a vlád členských zemí EU se ve čtvrtek večer, první den mimořádného summitu EU v Bruselu, shodli na potřebě poskytnout Ukrajině systémy protivzdušné obrany.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy