Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Útok chemickými zbraněmi musí vyšetřit nezávislá komise, říká k situaci v Sýrii Zeman

Miloš Zeman, prezident ČR
Miloš Zeman, prezident ČR
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Útok Spojených států v Sýrii byl oprávněný, pokud ze základny, na kterou americké rakety mířily, skutečně byl veden útok chemickými zbraněmi. Okolnosti nasazení chemických zbraní by ale nejprve měla posoudit nezávislá vyšetřovací komise. V rozhovoru pro server Seznam Zprávy to dnes řekl prezident Miloš Zeman.

"Já si teď, protože to nastalo teprve dnes ráno našeho času, snažím zjistit všechny informace a nebudu střílet od boku a říkat, jestli s něčím souhlasím nebo ne," řekl Zeman.

"Pouze říkám, že je oprávněný tehdy, jestliže to byl útok na základnu, z níž vzlétla letadla s těmi chemickými zbraněmi. A jestliže tomu bylo opravdu tak, jestli to chemické bombardování bylo způsobeno syrskou vládou nebo syrskou armádou, to by měla vyšetřit nezávislá komise," řekl. "Bylo by dobré vyšetřovací komisi umožnit plný přístup. Ten, kdo tento přístup odmítne, je viník této krize," uvedl rovněž.

Zeman, který je vstřícný vůči americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi i hlavě ruského státu Vladimiru Putinovi, také odmítl, že by si vybíral, ke komu z vůdců světových mocností se má přiklonit. "To dělá jenom člověk, který nedokáže stát na vlastních nohou. I když mám polyfunkční neuropatii, já dokážu stát na vlastních nohou. A nepotřebuju jednu berličku tady a druhou tady," řekl s poukazem na nemoc, kvůli níž má potíže s chůzí.

I kdyby se nakonec Zeman postavil kriticky k americkému útoku, nebude to podle něj mít vliv na jeho nadcházející cestu do USA, kde by se měl sejít s Trumpem. "Tady jde o shodu v celkových otázkách, nikoli o shodu v jednom jediném incidentu," řekl. Uvedl přitom, že se s Trumpem shoduje v pohledu na migraci, islámský terorismus i na klimatickou problematiku.

Témata:  Miloš Zeman útok USA na Sýrii plynový útok v syrském Idlibu

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy